Vijeće ministara BiH ispunilo 24 od 26 obveza prema Europskoj Uniji

Foto: fah

Vijeće ministara BiH ispunilo je 24 od 26 obveza koje je postavila Europska unija, no u prošloj godini nije uspjelo provesti presudu Suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci i uspostaviti mehanizam koordinacije, navodi se u izvješću koje je na današnjoj sjednici prihvatilo Vijeće ministara.

Prema priopćenju Vijeća ministara BiH, odluka Europskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić i Finci”, kao uvjet Europske unije za približavanje zemlje prema statusu pregovarača, unatoč uloženim naporima još uvijek nije ispunjena. Jednako je i s mehanizmom koordinacije, posebnom institucijom sastavljenom od predstavnika vlasti s više razina od države, entiteta i županija, koja bi jednim glasom pregovarala s Bruxellesom.

U Vijeću ministara navode da su od 26 zadataka EU u vrlo kratkom roku ispunili 24, ali da su ova dva iznimno važna ostala nerealizirana. Politički predstavnici u BiH nisu se mogli usuglasiti kako osigurati provedbu presude Sejdić-Finci kojom se traži da se predstavnici manjina mogu kandidirati za najviše funkcije u državi te da se osigura jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH budući su najmalobrojnijim Hrvatima uglavnom Bošnjaci nametali političke predstavnike u vlasti.

Problem s mehanizmom koordinacije nastupio je zbog protivljenja bošnjačkih političkih stranaka iz Sarajeva da i županije, uz entitete i državne vlasti sudjeluju u procesu donošenja odluka vezanih za približavanje Europskoj uniji.

Odnedavno je Europska komisija prihvatila novi pristup prema BiH kojim se kao prvi uvjet za europske integracije ističu ekonomske i strukturalne reforme, a u drugi plan su stavljena pitanja poput presude Sejdić-Finci koja je godinama predmet prijepora političkih predstavnika.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: fah