Zabrinjavajuće: Iz Hercegovine u 2015. odselilo više od 5000 hrvatskih vjernika

U prošloj godini s područja dviju hercegovačkih biskupija odselio je 5451 vjernik što je najveće pojedinačno smanjenje broja otkako Katolička Crkva provodi svojevrsni popis vjernika nakon blagoslova kuća, objavila je Crkva na kamenu, službeno glasilo Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije.

Krajem prošle godine u dvjema hercegovačkim biskupijama bilo je ukupno 197.639 vjernika, a samo godinu dana ranije bilo ih je 203.090 što predstavlja pad od oko 2,7 posto.

Promatrajući stanje nakon rata, broj vjernika na području hercegovačkih biskupija rastao je od 1996. do 2006., ali nakon toga slijedi stalni pad koji je prije svega povezan s ekonomskom migracijom. Posebno je to vidljivo nakon ulaska Hrvatske u EU, a veliki broj Hrvata u BiH ima hrvatske dokumente.

Vikar hercegovačkih biskupija don Željko Majić pozvao je vlasti, ali i tamošnje Hrvate da se aktivno uključe u zaustavljanje “tog egzodusa” navodeći upozorenja jednoga od svećenika koji je objasnio da bi cijela njegova župa mogla nestati za 50 godina ukoliko se sadašnji trend nastavi.

Katolička Crkva zbrojne podatke o broju hrvatskih vjernika u BiH objavljuje početkom ožujka. Na kraju 2014. godine katolički svećenici su popisali 420.294 katolika u BiH.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: fah