Zovko: AFET utvrdio da Izborni zakon treba mijenjati po presudi Ljubiću

Split, 09.11.2018 - Na Pravnom fakltetu u Splitu zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko održala je predavanje "Položaj i status Hrvata u BiH." foto HINA/ Mario STRMOTIĆ /ms

Hrvatska eurozastupnica Željana Zovko izjavila je kako je iznimno značajno da je Odbor za vanjske poslove Europskog parlamenta (AFET) na sjednici u četvrtak prihvatio izvješće o napretku Bosne i Hercegovine u kojemu se inzistira na provedbi izbornih rezultata i popune gornjeg, nacionalno koncipiranog, Doma naroda Federacije BiH sukladno presudi Ustavnoga suda po apelaciji Bože Ljubića.

Komšić optužio hrvatsku zastupnicu u Europskom parlamentu za laž i poticanje šovinizma

“Vlasti u BiH trebaju izmijeniti Izborni zakon sukladno odlukama Ustavnog suda koji se odnosi na popunu Doma naroda Federacije BiH, a što podrazumijeva legitimno političko predstavljanje. Takav amandman je danas usvojen na AFET-u“, rekla je zastupnica Zovko za medije u Mostaru.

Po njezinim riječima, samo poštujući presudu Ustavnoga suda BiH iz 2016. godine je moguće na zakonit način izabrati Dom naroda Federacije BiH. To su, tvrdi Zovko, u svojim istupima nedugo nakon održanih izbora u Bosni i Hercegovini jasno istaknuli Visoka predstavnica i potpredsjednica Europske komisije Federice Mogherini i povjerenika Johannes Hahn.

Manipulacija izborom Hrvata

“Tek nakon uspostave legitimnih vlasti moguće je provoditi i druge reforme kako bi BiH postala učinkovita država“, rekla je eurozastupnica Zovko.

HDZ-ova Željana Zovko o Schengenu: ‘Važno je imati interne kontrole, koliko god to smeta građanima’

Vlasti u BiH su pred velikim dvojbama kako provesti presudu Ustavnog suda BiH u slučaju Ljubić budući su izbrisane odredbe izbornog zakona koje propisuju način izbora izaslanika za Dom naroda. Presudom Ljubić je upozoreno na mogućnost manipulacija s izborom hrvatskih izaslanika iz sredina u kojima gotovo da Hrvati i ne žive.

Zovko se kroz amandmane koje su prihvaćeni na današnjoj sjednici odbora Europskog parlamenta zauzela i za jednaku mogućnost da se na svim jezicima osigura sustav javnog informiranja, te potrebu očuvanja kulturne i jezične raznolikost konstitutivnih naroda kroz sustav obrazovanja.

Odbor za vanjske poslove Europskog parlamenta usvojio je u četvrtak izvješće o napretku Bosne i Hercegovine u kojem se izražava žaljenje zbog toga što pitanje demokratskog i legitimnog predstavljanja tri konstitutivna naroda i svih građana ostaje otvoreno te traži da se to pitanje riješi što je moguće prije.

EP “Izražava žaljenje”

Europski parlament “izražava žaljenje zbog toga što pitanje demokratskog i legitimnog predstavljanja tri konstitutivna naroda i svih građana ostaje otvoreno.

U izvješću se također izražava žaljenje što nije postignut kompromisi oko izbornog zakona prije izbora kako bi se popunila rupa nastala odlukom Ustavnog suda u predmetu Ljubić o izboru članova Doma naroda u parlamentu Federacije BiH.

CitizenGO: ‘Zastupnice Zovko, informirajte se o Istanbulskoj konvenciji!’

“Traži od svih strana da pronađu pravodobni kompromis jer to bi pitanje novi zakonodavci trebali što prije adresirati kroz provedbu odluka Europskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci i povezanim slučajevima; ponavlja potrebu da se nastavi s ustavnim, političkim i izbornim reformama koje će transformirati Bosnu i Hercegovinu u učinkovitu, inkluzivnu i funkcionalnu državu utemeljenu na vladavini prava”, kaže se u jednom od kompromisnih amandmana dogovorenih između više zastupničkih klubova.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Hina