CitizenGO: ‘Zastupnice Zovko, informirajte se o Istanbulskoj konvenciji!’

Foto:fah

HDZ-ova zastupnica u Europskom parlamentu, Željana Zovko, 14. veljače ove godine gostovala je u Novom danu N1 televizije, te je između ostalog govorila i o Istanbulskoj konvenciji:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Malo sam bila zapanjena razinom debate oko Konvencije, ja sam apsolutno protiv nasilja nad ženama i na nju tako gledam. Neki su osjetljivi na pitanja kojima se bavi Konvencija, ne trebaju se dizati tenzije nego ljude treba informirati kako bi se zajednički složili oko ratifikacije. Na nama ostaje hoćemo li je ratificirati ili ne, ali kroz korektno informiranje. Opasnosti koje ona donosi – poput pitanja rodne ideologije koje je nametnuto kao nešto strašno što bi se dogodilo ako je ratificiramo – u Bosni se nije dogodilo ništa loše u ovih 6 godina od kad je Konvencija ratificirana.

> Ivan Munjin: Građani su u javnoj raspravi vrlo jasno poručili – NE ratifikaciji Istanbulske konvencije

> Rodna ideologija: Naputak za odgojitelje vrtića u Berlinu – “Murat glumi princezu. Alex ima ‘dvije mame’ a Sophie se sada zove Ben”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> HAZU: Rodna ideologija u Istanbulskoj konvenciji neprihvatljiva za odgojno-obrazovni sustav

> Kako su glasali hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu o ratifikaciji Istanbulske konvencije?

S obzirom na dužnost koju Željana Zovko obnaša dobra informiranost, kao i vjernost osobama koje su dale glas stranci uz pomoć koje je došla u EU parlament, izuzetno su važne. Glasajući za Istanbulsku konvenciju u EU parlamentu Željana Zovko i Dubravka Šuica su izdale povjerenje glasača HDZ-a, koji se prije izbora 2016 godine očitovao protiv nametanja bilo kakve pa i rodne ideologije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> (FOTO, VIDEO) Aktivističko-politički skup za ratifikaciju Istanbulske: Borić, Kosor, Sever, Bosanac…

> Nova europarlamentarka Željana Zovko: Za mene koja dolazim iz BiH je ovo povijesna prilika da napravim nešto za narod koji predstavljam

> Posljedice rodne ideologije: ‘Transrodni’ muškarac napastvovao žene u skloništima za žene u Torontu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potaknuti izjavom Željane Zovko kako je ljude potrebno „informirati kako bi se zajednički složili oko ratifikacije“ Citizengo poziva da pročitate i potpisujući ovu peticiju proslijedite ove informacije o Istanbulskoj konvenciji upravo zastupnici u EU parlamentu Željani Zovko jer je informiranje ključno u pitanju Istanbulske konvencije, s obzirom na to da ona instrumentaliza borbu protiv nasilja nad ženama u svrhu nametanja rodne ideologije:

 • Hrvatski zakoni već sadrže odredbe o sprečavanju nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, a 7. srpnja 2017. Sabor je donio novi Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji, koji je usklađen s pozitivnim odredbama IK-e.
 • IK sadrži definiciju „roda“ kao društvenog konstrukta neovisnog o spolu koji nema znanstveno uporište niti je u znanosti oko istoga postignut konsenzus.
 • ILGA Europe, najveća međunarodna LGBT organizacija, imala je velik utjecaj na IK a njihov je podnesak i službeno naveden kao jedan od 4 doprinosa stvaranja njenog sadržaja.
 • O neprihvatljivosti rodne ideologije u IK za odgojno-obrazovni sustav progovorilo je Hrvatsko znanstveno vijeće za obrazovanje i školstvo HAZU-a. Pogledajte OVDJE.
 • IK je protivna Ustavu RH-u, s obzirom na to kako je usmjerena na borbu i iskorjenjivanje „tradicije utemeljene na stereotipnim rodnim ulogama“, što dovodi do ugroze ustavnih vrednota poput čl. 62 Ustava RH u kojem je brak zajednica muškarca i žene. Također, može ugroziti slobodu mišljenja zajamčenu čl. 38. Ustava RH, slobodu vjeroispovijedi zajamčenu čl. 40. Ustava RH te onemogućiti roditeljima da samostalno odlučuju o odgoju svoje djece, što je u skladu s čl. 64. Ustava, jer prihvaćanjem definicije roda ona postaje obvezujuća za RH i postoji mogućnost da se ista uvede u obrazovni sustav, što će onemogućiti roditeljima da odgajaju djecu u skladu s vlastitim načelima.
 • IK čl. 8 jasno napominje kako će države potpisnice osigurati financijske i ljudske resurse za odgovarajuću primjenu integriranih politika, mjera i programa za sprečavanje i borbu protiv svih oblika nasilja obuhvaćenih područjem primjene IK. O tome tko su „odgovarajući financijski i ljudski resursi“ odlučuje skupina osoba za djelovanje protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, tzv. GREVIO. Ova skupina od 10 do 15 osoba u svojim rukama drži gotovo sve mehanizme nadzora provedbe IK i ima diskrecijsko pravo odrediti odgovarajuće načine nadziranja. GREVIO može primiti informacije o provedbi IK od nevladinih organizacija i civilnog društva, kao i od nacionalnih institucija za zaštitu ljudskih prava. U praksi to značiti ako pojedine organizacije civilnog društva nisu zadovoljne sredstvima koje dobivaju iz proračuna, one mogu prijaviti „problem“ u GREVIO-u, koji na temelju toga može vršiti pritisak na Hrvatsku.
 • GREVIO sukladno odredbama IK zadire u sustav formalnog i neformalnog obrazovanja, sredstva javnog priopćavanja i javnog djelovanja RH prateći provođenje odredaba IK. Kad bi definicija “roda” postala obvezujuća, ona bi dovela do sljedećih posljedica:
 1. Unošenje znanstveno nepotvrđenih teza (rodne ideologije) u obrazovni sustav izmjenom kurikula
 2. Ograničavanje primarne uloge roditelja u odgoju i odlučivanju o obrazovanju vlastite djece, u skladu s vlastitim vjerskim i drugim uvjerenjima
 3. Ugroženost slobode vjeroispovijedi zbog netrpeljivosti prema vjerskim zajednicama, izazvane naukom koji se razlikuje od rodne ideologije
 4. Pojava kampanja i programa koji za cilj imaju podizanje svijesti o “rodu”, odnosno promicanje rodne ideologije u neformalnim obrazovnim okruženjima, sportskim i kulturnim okruženjima, okruženjima za slobodno vrijeme te u medijima
 • Uz sve do sad navedeno, stranke IK bi imenovale posebno tijelo za nadzor provedbe Konvencije koje bi trebalo prikupljati podatke od organizacija civilnoga društva koje u RH nije uređeno, nema transparentan sustav dodjele financijskih sredstava i djelovanja, a za čije će bi se djelovanje izdvajala posebna financijska sredstva koja bi se, prema dosadašnjoj praksi, dodjeljivala liberalnim udrugama koje provode rodnu ideologiju.
 • Na javnoj raspravi o zakonu kojim bi se ratificirala IK, a koja je raspisana usred ljeta, bilo je više od 300 komentara od kojih je 80% bilo protiv uvođenja Istanbulske konvencije.

> Tko su HDZ-ove Dubravka Šuica i Željana Zovko koje su u Europskom parlamentu glasovale za Istanbulsku konvenciju?

Zbog svega navedenog, pozovite Željanu Zovko da se jasno i glasno založi protiv ratifikacije Istanbulske konvencije u RH te za uvođenje pozitivnih odredbi Istanbulske konvencije koje ne sadrže rodnu ideologiju i ne stvaraju od dijela civilnog društva državu u državi. Na zaštiti žena i žrtava obiteljskog nasilja aktivno treba raditi hrvatska vlada, Sabor i zakonodavne institucije, a ne delegacije stranih „stručnjaka“ i udruge koje provode rodnu ideologiju.

Peticiju potpišite na poveznici OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prisjetimo, od 11 hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu protiv ratifikacije konvencije glasali su Marijana Petir (Nezavisna), Ruža Tomašić (HKS) i Ivica Tolić (HDZ). Suzdržana je ostala jedino HDZ-ova Ivana Maletić.

> Zamke rodne ideologije (1.): ‘Žene koje su bili muškarci’ gaze ženske sportašice

Preostalih 7 zastupnika glasalo je za konvenciju. Među njima su SDP-ovci Tonino Picula i Biljana Borzan, Ivan Jakovčić (IDS), Jozo Radoš (GLAS), Davor Škrlec (Nezavisni, bivši OraH) te Dubravka Šuica (HDZ) i Željana Zovko (HDZ).

> Prosvjetni djelatnici HNS-ovoj ministrici i pravobraniteljici: ‘Pravo djeteta je imati mamu i tatu’

Željana Zovko je u Europski parlament došla 2016. godine kao zamjena za Davora Ivu Stiera.

> Rodna ideologija: Dopustili rukometašu koji je igrao protiv Hrvatske da nastupa kao ‘nogometašica’

Inicijativu potpiši ovdje: Citizen GO Informiranje o Istanbulskoj konvenciji je ključno

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.