Nakić: Promocijom mediteranske prehrane povećati prihode od zdravstvenog turizma

Foto: fah

Ministar zdravlja Dario Nakić rekao je u subotu u Dubrovniku kako su hrvatski prihodi od zdravstvenog turizma zanemarivo mali, te predložio da se razvoj hrvatskih prednosti, kojima smatra mediteransku prehranu i stil života, iskoristi za povećanje prihoda brojnih hrvatskih lječilišta.

Nakić u Dubrovniku sudjeluje na Prvoj konferenciji o zdravstvu i turizmu, a kako je ovom prilikom izjavio novinarima, gosti koji bi dolazili u Hrvatsku u sklopu zdravstvenog turizma su jedni od najboljih gostiju uopće.

”Ova prva konferencija o zdravlju i turizmu se održava u Dubrovniku s razlogom, jer Dubrovnik ima puno toga reći i o jednom i o drugom pitanju. Želja nam je naglasiti mogućnosti koje Hrvatska ima, prvenstveno kroz razvoj zdravstvenog turizma koji kod nas nije dovoljno razvijen. To su jedni od najboljih gostiju, a prihodi koje imamo od takvog vida turizma su zanemarivo mali, čak i u usporedbi sa zemljama koje su manje od nas, a u našem okruženju”, rekao je Nakić i dodao kako mu je želja postići promociju mediteranskog stila života.

”Želimo promovirati naše prednosti, od mediteranske prehrane, stilova življenja i na taj način bi uz pružanje usluga rehabilitacije pacijentima koji bi dolazili iz drugih europskih zemalja pojačali mogućnosti naših lječilišta, da uz pružanje tradicionalnih svojih usluga dio usluga daju i na tržište i na taj način povećaju svoje prihode”, kazao je.

Upitan za komentar problematike prometne nepovezanosti otoka i većih bolničkih centara, Nakić je najavio kako će nakon Splita i Krka uskoro biti uspostavljena hitna helikopterska služba i u Dubrovniku.

”Mi smo uspostavili hitnu helikoptersku službu, baš zbog specifičnosti otoka. To je već u Splitu i na Krku, a uskoro i u Dubrovniku. U suradnji s MUP-om smo organizirali jednu službu za potrebe Dubrovačko-neretvanske županije, a u ponedjeljak ćemo imati jednu pokaznu vježbu. Moramo stanovništvu pružiti jednako dobru i kvalitetnu zdravstvenu uslugu kao i u drugim dijelovima Hrvatske. Prva sljedeća bolnica odavde je 200 kilometara udaljeni Split i to dovoljno govori o tome koliko ovom stanovništvu treba pojačana razina i dostupnost zdravstvene zaštite”, rekao je ministar.

Joao Breda, programski voditelj za prehranu, fizičku aktivnost i debljinu Ureda Svjetske zdravstvene organizacije za Europu, iznimno važnim je ocijenio vraćanje mediteranskog stila života, pogotovo zbog velikog problema pretilosti djece.

”Pretilost u djece je ozbiljan problem u Europi, naročito u zemljama južne Europe. Moramo povratiti zdrav mediteranski stil života koji je nekada uključivao dosta fizičke aktivnosti, kao i voće i povrće. Veliki broj bolesti, od raka, dijabetesa itd. su uzrokovane nezdravom prehranom i niskom razinom fizičke aktivnosti. Moramo to podignuti, a bit će veoma zanimljivo ako to postignemo ne samo kod gostiju nego i kod turističkog osoblja. U isto vrijeme ćete povratiti i vaše nasljeđe mediteranskog načina života i prehrane”, zaključio je Breda.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h