Sutra u 11 sati: Ugovori RH sa Svetom stolicom – primjer poštivanja vjerskih sloboda

Uoči Međunarodnog dana vjerskih sloboda 31. siječnja, u petak 30. siječnja u 11 sati, u prostorijama Tribine Grada Zagreba, Kaptol 27, održati će se izlaganje na temu: Ugovori Republike Hrvatske sa Svetom Stolicom, kao prilog poštivanju vjerskih sloboda u Hrvatskoj i susjednim zemljama. Izlagači će biti Franjo Dubrović dipl.pr, dugogodišnji tajnik Komisije za odnose s vjerskim zajednicama vlade RH, dr. Goran Granić potpredsjednik vlade i predsjednik iste komisije u vrijeme sklapanja ugovora s više vjerskih zajednica, i u ime organizatora Marijo Živković predsjednik Obiteljskog Centra.

Prigodom razmjene ratifikacijskih dokumenata ugovora sa Svetom Stolicom 14. rujna 1998., predstavnik vlade Republike Hrvatske, Jure Radić je izjavio: “Ovaj se Ugovor temelji na odrednicama našega Ustava o slobodi vjere. U nj je utkano i naše nastojanje da gdje god možemo ispravljamo povijesne nepravde, a da istodobno ne činimo nove. Njime želimo omogućiti i poduprijeti slobodan rad Katoličke Crkve na korist velike većine naših građana, koji su katolici. Pritom polazimo od načela odvojenosti Crkve i države ali i njihove istinske suradnje radi dobrobiti istoga čovjeka koji je vjernik i građanin. Polazimo i od ravnopravnosti vjerskih zajednica pa i danas ovdje ističemo našu spremnost i otvorenost za potpuno jednak položaj i drugih vjerskih zajednica”.

Sa Svetom Stolicom do danas sve vjerske zajednice imaju sklopljene ugovore s RH, prema kojima imaju mogućnost držanja vjerskih pouka u državnim školama, pristup bolesnicima u bolnicama, dušobrižništvo u vojsci i policiji, novčanu podršku od države i druge mogućnosti.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: Benson Kua, flickr