Švaljek: Znali smo da se provode daljnje istrage

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Sandra Švaljek u utorak je rekla kako su znali da se provode nove istrage, ali da ne zna kako će one završiti, komentirajući Uskokovu istragu protiv četvorice osumnjičenika zbog davanja koncesije, bez javnog natječaja, za ugostiteljski šator na središnjem zagrebačkom trgu te dobivanje poslova na prošlogodišnjem Bundekfestu.

Upitana je li očekivala istragu zbog “šatora” na Trgu bana Josipa Jelačića Švaljek je rekla da se ne bavi time i ne može to komentirati. “Znali smo da se provode daljnje istrage. Kako će to završiti ne znam”, rekla je Švaljek.

Predsjednik Kluba gradskih zastupnika SDP-a Zvane Brumnić rekao je da će, što se tiče “šatora i Bundeka”, institucije pravne države provjeriti je li posao odrađen u skladu sa zakonima.

USKOK istražuje zlouporabu položaja i ovlasti

Uskok je u ponedjeljak nakon policijske prijave pokrenuo istragu zbog davanja koncesije, bez javnog natječaja, za ugostiteljski šator na središnjem zagrebačkom trgu te dobivanje poslova na prošlogodišnjem Bundekfestu, čime su ‘odabrani’ poduzetnici navodno zaradili više od 6,4 milijuna kuna. Istraga je pokrenuta protiv stručnog savjetnika u gradskom Uredu za poljoprivredu Ratimira Jurekovića, ravnatelja Koncertne direkcije Zagreb Josipa Nalisa, ugostitelja Josipa Katića i glavnog tajnika Zagrebačkog športskog saveza Zdenka Antunovića koji je bio predsjednik Organizacijskog odbora Bundekfesta i suradnik ‘suspendiranog’ gradonačelnika Milana Bandića. Ne navodeći identitete osumnjičenih, već samo njihove funkcije, Uskok je na službenoj internetskoj stranici naveo da ih tereti za zlouporabu položaja i ovlasti, trgovanje utjecajem te poticanje na ta nedjela.

Jureković je navodno od listopada 2013. do siječnja 2014. od Nalisa zatražio da tvrtkama povezanim s Katićem bez javnog natječaja “osigura pružanje ugostiteljskih usluga na Trgu bana Josipa Jelačića, a sve prema prethodnom dogovoru”. Nalis je potom, po tvrdnjama Uskoka, “poduzimao niz radnji kojima je, protivno odredbama Zakona o javnoj nabavi” tvrtkama povezanima s Katićem omogućio ugostiteljske usluga u šatoru na središnjem zagrebačkom trgu te “ostvarenje prometa” od najmanje četiri milijuna kuna. Ravnatelj Koncertne direkcije Zagreb, koja je bila tehnički izvršitelj Bundekfesta, navodno je i na Antunovićevo traženje omogućio da tri Antunoviću bliske tvrtke i jedan obrt bez postupka javne nabave dobiju poslove u ukupnoj vrijednosti od 2.4 milijuna kuna. Antunović je, inače, bio jedan od bliskih suradnika gradonačelnika Bandića, s kojim je i uhićen u aferi Agram, a iz istražnog je zatvora pušten uz jamčevinu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr\h
Photo: narod.hr