Kako napraviti odličan roštilj?

Praznik rada tradicionalno je vrijeme kada se priprema roštilj na otvorenom. Prednosti roštilja i piknika su brojne. Prvo, neformalnost takvih susreta, jer sve je prirodno i spontano, nema kompliciranih jelovnika, višesatnog rada i umora od kuhanja.  No, nije lako ispeći i napraviti meso na žaru koje će biti mekano i sočno, ali i dobro začinjeno…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Evo savjeta kako da to postignete

Priprema i začinjanje mesa – postoje dvije škole. Oni koji začine i sole prije pečenja i oni koji mažu meso dok je na roštilju, ali sole i papre tek kada ih izvade na tanjur. Piletina, puretina, janjetina, zatim pljeskavice i ćevapi bolji su ako se prije začine. Govedina i teletina (posebno jetrica) mnogo su mekši ukoliko se sole nakon pečenja, kada ih treba još malo prekriti (bilo poklopcem ili alu-folijom) i pustiti na toplom barem desetak minuta da omekšaju.

Najčešća greška pečenja na roštilju je u prvom redu – prepečeno meso, koje je onda tvrdo, suho i bezukusno. Govedina, teletina i janjetina, kada ih se prepeče doslovno su upropašteni.  Ova vrsta mesa mora biti suho ružičasta u sredini! E, upravo u ovim bitnim nijansama vidi se majstorstvo onog koji peče na žaru – da zna napraviti pravu jačinu i količinu žerave, da zna postaviti meso na grill, da ga ne muči previše nabadanjem, stiskanjem i okretanjem i da zna kada ga treba ukloniti s vatre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije nego što meso stavite na roštilj, ocijedite ga.

— Meso treba okrenuti kada s gornje strane počnu probijati sokovi. Vrsni majstori roštilja meso okreću samo jednom, no sve ovisi o jačini žara.

– Kada na rešetku stavljate ribu, povucite je nekoliko puta po rešetki kako se ne bi zalijepila. Riba se okreće samo jednom!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

— Na roštilju možete peći razne vrste mesa ili povrća – krumpir, luk, gljive, rajčicu, patlidžan, kukuruz, a ako ste hrabriji, ispecite čak i voće. Uostalom, pa tko ne voli kriške kruha ispečene na roštilju, a ako ste im još dodali masnoću od pečenja ili naknadno koju kap maslinova ulja.

— Pripazite da prilikom pečenja na roštilju s mesa ili ribe ne kaplje masnoća. Sagorijevanjem te masnoće na žaru nastaje topao dim koji oblaže namirnicu štetnim spojevima.

— Ribu začinite lovorom, bosiljkom, češnjakom i peršinom, a piletinu, primjerice, limunovim sokom, te potom dodajte malo crvene paprike. Meso prije marinade namažite senfom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

— Povrće posolite nakon pečenja.

Svakako ne zaboravite uživati u druženju sa svojim najmilijima! I oprati suđe! Dobar tek!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.