Iznimno opasno kupanje u slivu Neretve

Agencija za vodno područje Jadranskoga mora pozvala je kupače da izbjegavaju kupanje u Neretvi te pojedinim pritocima zbog izravnog ispuštanja kanalizacijskih i otpadnih voda, objavili su mediji u Mostaru.

Nakon prvih vrućina ovoga ljeta, veliki broj kupača odlučio je potražiti rashlađenje u Neretvi i njenim pritocima, no zbog mikrobiološke neispravnosti kupanje je iznimno opasno, upozorili su iz agencije koja nadzire zdravstvenu ispravnost vode.

Voda je posebno onečišćena na područjima u slivu ispod gradova Konjica, Mostara i Čapljine.

Posljednja ispitivanja pokazala su izrazito povećan broj bakterija, naročito Escherichie colie i streptokoka.

”To kod kupača može izazvati trbušne ili kožne probleme, kao i neka druga oboljenja”, rekao je voditelj Agencije za vodno područje Jadranskog mora Mirko Šarac.

Pozvao je građane da se ne kupaju u Neretvi jer postoji prevelik rizik od obolijevanja.

Problem je što ne postoje ili se ne koriste pogoni za prečišćavanje fekalnih i otpadnih voda. Samo na području Mostara otpadne vode se izravno ulijevaju u Neretvu na 35 mjesta.

Vlasti u Ljubuškom upozorile su nedavno građane da se ne kupaju u rijeci Trebižatu, jednom od pritoka Neretve, budući je u tijeku remont pročišćavača. Sve otpadne vode se sada izravno puštaju u tu rijeku.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: Nenad Medak