Kako pripremiti čaj?

Foto: Thinkstock

Mnogi misle da će svaki čaj biti jednako dobar i koristan, znači ljekovit, bez obzira na to kako ga pripremili. Bezbroj ljudi kuha čaj tako da ljekovitu biljku stavi u hladnu vodu, pa čeka da voda zavrije i onda puste da kuha nekoliko minuta. Drugi pak biljku stave u ključalu vodu i ostave da kuha nekoliko minuta, zatim odmaknu s vatre i odmah procijede.

Odmah valja reći da su navedeni načini pripremanja čaja, u pravilu, posve pogrešni. U većini slučajeva tako skuhan čaj gotovo je beskoristan, a u nekim slučajevima i štetan, piše Borislav Ostojić za Narodni zdravstveni list.

Pripremanje čaja s proključalom vodom

Stručnjaci za fitoterapiju savjetuju da se čaj priprema na sljedeći način: treba staviti vodu na štednjak i pričekati da proključa. Kada voda zavrije, valja je pomaknuti s vatre i ostaviti poklopljenu – da odstoji 5 minuta. Temperatura vode tada će biti oko 90 stupnjeva Celzijevih. Nakon toga u vruću vodu valja staviti potrebne biljke i dobro promiješati. Ponovno ćemo lončić s čajem poklopiti i držati određeno vrijeme (onoliko koliko se preporučuje u određenom receptu) da odstoji.

Ako se čaj ne može piti nezaslađen, može ga se zasladiti medom i dodati mu limunova soka, ali tek kada je čaj mlak jer su i med i limunov sok (vitamin C) termolabilni i na visokoj temperaturi gube sva korisna svojstva.

Ako na opisani način pripremate čaj od kamilice, onda će on biti izvanredno ljekovito sredstvo za niz bolesti – od smanjenja ili potpunog uklanjanja bolova i grčeva u želucu, dvanaesniku i crijevima do liječenja bolesti jetara, žuči i bubrega, odnosno razdražljivosti, neuralgije, reumatizma itd. Međutim, kuhate li cvijet kamilice samo nekoliko minuta, dobiveni će čaj, najčešće, izazvati povraćanje i od njegove ljekovitosti neće biti ništa.

Poneki čaj može se i (duže) kuhati

U pojedinim slučajevima ljekovita biljka može se kuhati određeno vrijeme i dobiveni čaj će biti vrlo koristan. Tako se, za rastvaranje pijeska i kamenca u bubrezima i mokraćnom mjehuru, čaj od poljske preslice i borovice te nekoliko listića pelina (na 2,5 decilitra vode stavi se jedna jušna žlica usitnjene mješavine navedenih biljaka) mora kuhati pet minuta, a zatim se ostavi da odstoji 15 minuta prije cijeđenja i korištenja.

Za dobivanje korisnog lijeka protiv noćnog mokrenja u krevet, poljsku preslicu valja kuhati čak 10 minuta.
I čaj od plodova šipka, u pravilu, treba kuhati pet minuta. Kad se priprema čaj od plodova šipka za jačanje starijih osoba, zdrobljene plodove valja najprije močiti u hladnoj vodi 6 sati, a zatim kuhati u istoj vodi – 45 minuta. Nakon cijeđenja i hlađenja, tom se čaju dodaje med. Iako je vitamin C termolabilan, kuhanjem plodova šipka on se ne uništava!

Priprema čaja s hladnom vodom

Čaj se može pripremati i s hladnom vodom. Dakako, u tom slučaju valja koristiti isključivo čistu, izvorsku vodu. Ako se koristi sumnjiva bunarska voda ili kišnica iz cisterni, potrebno ju je najprije prokuhati pa ohladiti kako s čajem u organizam ne bi došle i štetne bakterije.

U pripremi čaja od imele prednost ima «hladni način» jer se grijanjem njena ljekovitost smanjuje. Imeline listove treba močiti u hladnoj vodi 6 do 8 sati. Nakon toga čaj se ocijedi i pije nezaslađen. Čaj od imelina lista, pripremljen na hladan način, obično se pripremi navečer, a pije ujutro, odnosno pripremi se prije podne, a pije popodne.

Može li čaj biti štetan?

Da bi neka ljekovita biljka bila zaista ljekovita i korisna, potrebno je ispuniti nekoliko uvjeta.
Ljekovite biljke valja sabirati u godišnjem dobu kada u njima (odnosno njihovim pojedinim dijelovima) ima najviše ljekovitih tvari. Ljekovite biljke treba brati na čistim područjima, bez zagađenog tla ili zraka. Biljke ubrane uz frekventne prometnice gotovo redovito imaju (na listovima i cvjetovima) nataložene štetne tvari (metale, sol i druge kemijske tvari).

Ljekovite biljke koje rastu u blizini područja prskanih pesticidima nije dobro brati i koristiti. Primjerice, poljska preslica ubrana u kasno ljeto obično je napadnuta parazitom – gljivicom Ustilago equiseti koja stvara alkaloid ekvizetin – štetan za ljudsko zdravlje.

I u slučaju uzimanja čaja od čiste i visokokvalitetne preslice valja pripomenuti da se on ne preporučuje za uzimanje kroz duže vrijeme.

U svakom boljem fitoterapijskom priručniku (o ljekovitom bilju i pravljenju pripravaka) preporučuje se vrijeme sabiranja ljekovitih biljaka, način kuhanja ili pripremanja čajeva i vremensko određenje njihova uzimanja.
Također nije dobro prekoračiti preporučenu dozu ljekovite biljke na količinu od 2,5 decilitra vode misleći kako će takav «jači» čaj i bolje djelovati.

Ima čajeva koji kod određenih osoba potiču stvaranje viška želučane kiseline i pojavu žgaravice, pa ih u određenim slučajevima valja izbjegavati.

Dugotrajno stajanje ljekovitih biljaka u «kućnoj ljekarni» (duže od 6 mjeseci, a pogotovo godinu dana) čini ih beskorisnima i ne preporučuje se od njih pripremati čaj.

Doziranje čaja prema uzrastu

Kao jedinicu mjere za pripravljanje čaja za odrasle pojedini recepti preporučuju uzimanje pune jušne žlice sušene ljekovite biljke. Jušna žlica za mjeru odnosi se na pripremanje veće količine čaja. Jušna žlica suhog lista ili cvijeta neke biljke odgovara masi od 6 grama, a svježeg lista ili cvijeta odgovara masi od 6 do 10 grama. Jušna žlica suhog korijena biljke teži oko 8 grama, a svježeg korijena 10 do 12 grama.

Čajna žličica, kao mjera, najčešće se odnosi na pripremanje 2 do 2,5 decilitra čaja. Masa biljke koja stane u čajnu žličicu 2 do 3 puta je manja od one koja stane u jušnu žlicu.

Jušna ili čajna žlica pune se do njihova gornjeg ruba. Biljke moraju biti dobro usitnjene jer je, u suprotnom, količina biljke manja od preporučene.

Djeca i čaj

I djeca, baš kao i odrasli, mogu piti čaj, ali valja paziti da se ne prekorači preporučena doza. Za djecu uzrasta do jedne godine pojedinačna doza smije biti jedna jušna žlica gotovog čaja, od 1 do 3 godine – dvije jušne žlice, od 3 do 6 godina – 4 jušne žlice, od 10 do 14 godina – 5 jušnih žlica te od 14 do 18 godina – 6 jušnih žlica čaja. Za osobe starije od 18 godina pojedinačna doza je 2 do 3 decilitra čaja.

Čaj za djecu priprema se na isti način kao i za odrasle. Za djecu se ne kuha neki blaži čaj, s manjom količinom biljke, već se samo smanjuje količina pripremljenog čaja. Za djecu se čaj skuha ujutro, a piju ga tijekom dana, dok se za odrasle, u pravilu, čaj priprema uvijek svjež.

Djeci se čaj daje poslije jela, a odrasli ga uzimaju, prema receptnoj preporuci, prije ili poslije jela – obično dva do tri puta dnevno.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/www.zzjzpgz.hr