Mislite na D vitamin na vrijeme – zašto je važan?

sunčanje vitamin D
Foto: Depositphotos

Ako tijekom ljeta niste dovoljno boravili na otvorenom možda niste napunili svoje zalihe D vitamina za predstojeću zimu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još nije kasno za punjenje zaliha na prirodan način. Šetnjom na suncu oko podneva možete uloviti sunčane sate koji će vam puno značiti tijekom predstojeće zime. Dovoljno je provesti 15-120 minuta na podnevnom suncu otkrivenih podlaktica, lica i potkoljenica, bez zaštitne kreme ili sunčanih naočala kako biste dobili svoju dnevnu dozu, piše Frendica.hr.

Svoju pauzu za ručak iskoristite na klupici u parku, udahnite svježi zrak i osunčajte se koliko možete. Ako ste nedavno preboljeli težu infekciju ili se općenito osjećate iscrpljeno ili ste u rizičnoj skupini za komplikacije respiratornih infekcija možda ne bi bilo loše provjeriti razine D vitamine u krvi kako biste na vrijeme započeli s adekvatnom suplementacijom.

Važeće preporuke HZJZ:” Sukladno hrvatskim Smjernicama za primjenu vitamina D preporučena koncentracija vitamina D u krvi u populaciji trebala bi iznositi 75 nmol/L – 125 nmol/L za optimalnu zaštitu od infektivnih bolesti. Kod odraslih osoba koje su u riziku za pojavu nedostatka vitamina D preporučuju se preventivne doze vitamina D koje se kreću od 1.500 – 2.000 IJ vitamina D (400 IJ = 10 µg).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preporučena dnevna doza na razini EU i RH iznosi 5 µg dnevno, što iznosi 100% preporučenog dnevnog unosa (%PU). Kod dokazanog nedostatka vitamina D za odrasle osobe, liječnici opće prakse i dijetetičari propisuju početne visoke doze vitamina D, a potom održavanje s 1.500 – 2.000 IJ.

Nakon provođenja terapije nadomjesnim vitaminom D preporučuje se ponovna provjera koncentracije 25-OH D u krvi nakon tri mjeseca. Doziranje je moguće provesti s pripravcima koji se primjenjuju svakodnevno (kapi, kapsule), jednom tjedno, jednom u dva tjedna ili mjesečno (ampule).” Više pročitajte ovdje

Uz D3 vitamin važno je uzimati i prirodne izvore omega3 masnih kiselina (masna plava riba poput srdelica i skuša ili ribljeg ulja) i K2 vitamina (jetra, meso, žumanjci, zreli sirevi poput ementalera i kefir) za pravilan metabolizam D3 vitamina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako niste u mogućnosti jesti hranu bogatu zdravim masnoćama ili imate smanjenu resorpciju zbog kroničnih stanja poput celijakije, IBS-a, Crohnove bolesti ili pak patite od bolesti jetre ili žuči trebali biste voditi računa o nadoknadi vitamina topivih u mastima i drugih važnih nutrijenata koji vam možda nedostaju.

*Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija    

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.