Namirnicama možete sami produžiti rok trajanja i tako uštedjeti

Bacate li previše hrane jer joj je prošao rok, ili je promijenila svoj izgled, onda će vam dobro doći ovi savjeti. Naime, postoji jedan trik koji vam može pomoći da produžite rok trajanja, navod rd.com.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukoliko koristite limun, zasigurno ste ga rasjekli na pola kako biste dobili njegov sok. Više nemojte koristiti takvu metodu nego probušite limun vilicom i iscijedite koliko vam je potrebno soka. Na taj način spriječit ćete isušivanje polovice limuna koja vam trenutno nije potrebna.

Kod bobičastog voća važno je da prije spremanja u hladnjak, jagode, maline i drugo bobičasto voće operite mješavinom octa i vode (1:3). Time vršite dezinfekciju, tako da će biti sigurni od plijesni i do nekoliko tjedana. Nakon pranja u smjesi dobro isperite vodom i osušite.

Mrkvu kupujte bez lišća, ili ako kupite s lišćem prije spremanja u hladnjak odrežite lišće jer ono i korijen izvlače nutrijente iz mrkve. Mrkva voli vodu, pa je možete staviti u posudu s vodom i prekriti plastičnom folijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jabuke koje ste ogulili, a trenutno vam nisu potrebne svakako možete iskoristi kasnije. Kako ne bi posmeđile potopite ih u zdjelu s hladnom slanom vodom kako bi se spriječila oksidacija (ne više od pola žličice soli po litri vode). Ostavite ih tako pet minuta, izvadite ih, dobro osušite i spremite ih u hladnjak u dobro zatvorenoj plastičnoj posudi.

Kako biste očuvali svježinu luka zamotajte ga u najlonsku čarapu jer mrežasti materijal omogućava povrću dovoljno zraka što mu daje svježinu. Upozorenje:Svakako koristite novi par najlonki, a ne rabljenih.

Krumpire čuvajte zajedno s jabukama jer one proizvode plin etilen koji ih može održavati svježima i do osam tjedana, te recite zbogom klijanju i recite zdravo svježem krumpiru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je svježa salata u pitanju listove stavite u staklenu zdjelu, prekrijte papirnatim ručnikom i plastičnom folijom. Korist je višestruka jer ručnik upija vlagu koja je kriva za truljenje salate, a folija spriječava dovod zraka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.