I očevi mogu patiti od postporođajne depresije!

Foto: Thinkstock

Bez obzira što ne prolaze hormonsku promjenu u tijelu koja se događa kod žena tijekom trudnoće i rađanja, očevi također mogu doživjeti postporođajnu depresiju.

Preko četiri posto muškaraca koji su postali očevi, susrelo se sa simptomima depresije, izvjestila je američka udruga liječnika u medicinskom časopisu JAMA Psychiatry.

Ova medicinska saznanja relativno su nova, a autori istraživanja željeli su osvijestiti javnost, ali i pomoći očevima da otkriju simptome te se lakše suoče s bolesti.

“Vrlo je ograničeno priznavanje psihičke bolesti među muškarcima u perinatalnom periodu (od 22.tjedna trudnoće do 7 dana nakon rođenja djeteta), muškarci su neodlučni kad je u pitanju traženje pomoći”- rekao je Dean McMillan, psiholog na Hull York medicinskoj školi koji je proučavao slučaj, ali nije sudjelovao u najnovijem istraživanju.

U novom istraživanju, istraživači na sveučilištu u Aucklandu ispitali su različite grupe muškaraca, čije su supruge trudne, njih više od 3,500 tisuća, o njihovom mentalnom zdravlju. Njihovi simptomi bili su mjereni prema skali koja se koristi za mjerenje depresije kod žena.

Rezultati su pokazali sljedeća stanja kod muškaraca, koji se suočavaju s depresijom nakon rođenja njihova djeteta: krhko zdravlje, nezaposlenost, nedovoljna povezanost s majkom njihova djeteta i ranija borba s depresijom.

Postporođajna depresija pogađa 14 posto žena sa simptomima kao što su ljutnja, osjećaj anksioznosti i bespomoćnosti.

Prema istraživanju objavljenom 2013. u američkom časopisu JAMA Psychiatry, 20% žena priznalo je da je imalo suicidalne misli nakon poroda.

Znanstvenici ne znaju zašto su neke žene podložnije ovakvoj vrsti depresije. Genetika, prethodno dijagnosticirane mentalne bolesti i nesanica svakako imaju ulogu u razvoju ove bolesti.

Muškarci takve životne promjene, kao što je rođenje djeteta doživljavaju kao određenu vrstu stresa. Neki muškarci koji rade, ne mogu biti danonoćna potpora svojoj supruzi te zbog toga mogu osjećati krivnju. Također, nedostatak provedenog vremena uz svoje novorođeno dijete i manjak uključenosti u djetetov razvoj, može dovesti do depresije.

> Postporođajna depresija – kako je predvidjeti i na vrijeme spriječiti ili liječiti?

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/msn