Sojini proteini ne smanjuju rizik od razvoja srčanih bolesti

Foto: Thinkstock

Godinama su proizvođači sojinih proteina u skladu s procjenom američke Agencije za hranu i lijekove (FDA) poticali redovitu konzumaciju ove biljne mahunarke reklamirajući je kao proizvod koji smanjuje rizik od obolijevanja od srčanih bolesti, no od 30. listopada ta je američka agencija predložila da se razmotri povlačenje ove tvrdnje, jer su nova znanstvena istraživanja pokazala da je znanstveno neutemeljena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do prije desetak godina američka Food and Drugs Administration (Agencija za hranu i lijekove) službeno je podupirala tvrdnju da dnevna konzumacija 25 grama sojinih bjelančevina može smanjiti rizik od srčanih oboljenja, a važnu ulogu soje u prehrani koja pomaže zdravlju srca priznala je i Američka udruga za srce (AHA).

Uvođenje soje u redovitu prehranu poticalo se jer se vjerovalo da pomaže u snižavanju lošeg, LDL kolesterola.

Od 1999. godine, kada je FDA prvi put objavio da sojini proteini štite srce, proveden je niz studija, koje su pokazale različite rezultate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako su ranija istraživanja upućivala na to da sojini proteini snižavaju loš kolesterol, kasnijim studijama, po podacima FDA, to nije potvrđeno.

“Pregled i provjera ranijih podataka doveli su nas do zaključka da odnos između sojinih proteina i srčanih bolesti ne zadovoljava rigorozne standarde koje nameće FDA”, rekla je direktorica FDA-ova Centra za sigurnost hrane i primijenjenu prehranu, Susan Mayne.

Proizvođači soje i dalje mogu na svoje proizvode stavljati certifikat o kvaliteti proizvoda, no potrošačima moraju objasniti da “postoje limitirani dokazi o povezanosti konzumacije sojinih proteina i smanjenja opasnosti od razvoja srčanih bolesti”, rekla je Mayne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

FDA u idućih 75 dana prima i uvažava komentare o predloženom pravilu, a potom donosi konačnu odluku.

U priopćenju agencije se navodi da se prijedlog odnosi isključivo na limitiranu korist povezanosti sojina proteina i srčanih bolesti, ali ne i na ostale dokazane dobrobiti hrane na bazi soje.

Soja je važna u prehrani vegetarijanaca kao bogat izvor proteina, a sojine bjelančevine poželjan su dodatak bilo kojem načinu prehrane jer imaju blagotvoran utjecaj na ljudski organizam. Sojini proteini su odlična zamjena za proteine u mesu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim što su biljnog porijekla, sojini proteini su kvalitetni jer sadrze gotovo sve aminokiseline kojih ima u mesu. Korisni su za razvoj i održavanje zdrave i čvrste mišićne mase.

U soji ima i fitoestrogena koji se u organizmu ponašaju slično estrogenima, ženskim spolnim organima, pa je ovo poželjna namirnica za žene u menopauzi kod kojih započinje naglo opadanje razine hormona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.