Zašto su djeci dovoljne samo dvije šalice mlijeka dnevno?

Koliko ste puta tijekom života imali prilike čuti tvrdnje da je mlijeko jako zdravo te neophodno za organizam, posebno kad su djeca u pitanju. Međutim, je li uvijek baš tako?

Djeca koja piju više mlijeka izložena su većem riziku prekomjerne težine

Naime, prema najnovijim istraživanjima američkih znanstvenika za djecu ipak nije dobro da pretjeraju u mlijeku, koliko god ono bilo zdravo. Djeca predškolskog uzrasta ukoliko piju tri ili više šalica mlijeka dnevno izložena su većem riziku od razvoja debljine, piše Huffington Post.

Istraživanje u kojem je sudjelovalo nešto manje od devet tisuća djece kojima su znanstvenici u prve četiri godine života pratili rast i razvoj u odnosu na to koliko popiju mlijeka pokazalo je zanimljive rezultate. Za mnoge čak i neočekivane.

Konzumacija mlijeka povezana s visinom djece?

Naime, analizom je primijećeno da je kod djece stare u prosjeku četiri godine veća konzumacija mlijeka povezana s većom tjelesnom masom, ali i visinom. Drugim riječima, djeca stara četiri godine koja su konzumirala četiri i više šalica mlijeka dnevno bila su u prosjeku centimetar viša od one koja su konzumirala samo jednu šalicu mlijeka dnevno ili uopće mlijeko nisu pila.

No, ono što je posebno zanimljivo jeste činjenica da su djeca koja konzumiraju više mlijeka dnevno, dakle, tri i više šalica, u čak 16 posto slučajeva imala veću vjerojatnost za prekomjernu težinu.

Prekomjerna težina može biti ozbiljan problem

Dakle, ako uzmemo u obzir trenutačnu raširenost debljine autori istraživanja preporučuju roditeljima da djeci predškolskog uzrasta daju dvije šalice mlijeka dnevno te bi to trebalo biti u skladu s njihovim potrebama, odnosno, to bi trebalo biti u skladu s onim što u tim godinama organizam traži, a svakako, između ostaloga, traži mlijeko.

Djecu treba čuvati od povećanja rizika od nakupljanja suvišnih kilograma koje kasnije u životu mogu predstavljati ozbiljan problem, pa i biti jedan od presudnih negativnih čimbenika u razvoju vrlo opasnih bolesti srca i krvnih žila.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/huffington post
Photo: Lars Plougmann/Flickr