2. srpnja 1916. rođen Hans Urlich Rudel – najodlikovaniji njemački vojnik

snimka zaslona

Hans-Ulrich Rudel kao pilot Štuke (Ju-87) i njene protuoklopne verzije Ju-87 G-2 “Kanonenvogel” uništio je nevjerojatnih 519 tenkova, 800 vozila i 150 artiljerijskih oružja! K tome je na moru potopio jedan sovjetski bojni brod, dvije krstarice, jedan razarač i 70 amfibijskih plovila. Uništio je još i 4 oklopna vlaka, srušio nekoliko mostova i oborio 9 aviona. Ukupno se procjenjuje da je uništio oko 2.000 ciljeva na zemlji, zraku i vodi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnji dan 1916. rođen je u Šleskoj Hans-Ulrich Rudel, najodlikovaniji njemački vojnik u Drugom svjetskom ratu. On je jedini vojnik Trećeg Reicha koji je dobio najviše njemačko odlikovanje – Viteški križ Željeznog križa sa zlatnim hrastovim listovima, mačevima i dijamantima. Naime Viteški križ imao je nekoliko stupnjeva. Najniži je bio obični Viteški križ (dodijeljeno 7.365 komada), zatim je slijedio Viteški križ s hrastovim listovima (890 komada), pa Viteški križ s hrastovim listovima i mačevima (160 komada), te Viteški križ s hrastovim listovima, mačevima i dijamantima (samo 27 dobitnika).

Među tih elitnih 27 koji su dobili dijamante, bili su i feldmaršali Erwin Rommel, Albert Kesselring i Walter Model te dva kapetana podmornica. Rudel je međutim jedini koji je dobio još i zlatne listove, i to zbog toga što je kao pilot Štuke (Ju-87) i njene protuoklopne verzije Ju-87 G-2 “Kanonenvogel” uništio nevjerojatnih 519 tenkova, 800 vozila i 150 artiljerijskih oružja.

Na moru je potopio jedan sovjetski bojni brod, dvije krstarice, jedan razarač i 70 amfibijskih plovila. Uništio je još i 4 oklopna vlaka, srušio nekoliko mostova i oborio 9 aviona. Ukupno se procjenjuje da je uništio oko 2,000 ciljeva na zemlji, zraku i vodi. Ti uspjesi nisu, dakako, prošli bez problema.
Čak 32 puta je bio srušen ili je morao prisilno sletjeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.