25. svibnja 1968. – najviši čelični luk na svijetu

„Gateway Arch“ u Saint Louisu visok je 192 metra, a simbolizira vrata prema američkom Zapadu. Površina mu je izrađena od nehrđajućeg čelika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnji dan 1968. službeno je otvoren „Gateway Arch“ u američkom gradu Saint Louisu.

Riječ je o najvišem spomeniku ljudske izrade izgrađenom u obliku luka. Naime, „Gateway Arch“ visok je čak 192 metra, što znači da bi se ispod njegovog luka mogle sagraditi i najviše europske katedrale.

Širina tog luka jednaka je njegovoj visini tj. također iznosi 192 metra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Gateway Arch“ u Saint Louisu simbolizira vrata prema američkom Zapadu. Luk je sagrađen od 142 elementa od nehrđajućeg čelika. koji su unaprijed izrađeni i zatim sastavljani na gradilištu.

Istovremeno su građena oba kraka luka, a na kraju su oni na vrhu spojeni završnim elementom. Postavljanje završnog elementa (svojevrsnog zaglavnog kamena) promatrao je iz helikoptera tadašnji američki potpredsjednik Hubert Humphrey.

Zanimljivo je da luk „Gateway Archa“ u presjeku izgleda kao jednakostranični trokut. Iznutra je luk šupalj, čime je omogućeno kretanje turista kroz njega. Dapače, na vršnom dijelu luka postoje i prozori za promatranje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukupno „Gateway Arch“ ima masu od 42.878 tona, a temelji mu sadrže dodatnih 51.960 tona betona.

Turisti se na vrh luka mogu uspeti specijalnim tramvajem na kojem se sjedala zakreću slično kao na golemom kotaču u cirkusu, tako da uvijek ostaju u istom položaju s obzirom na vertikalu.

Godišnje luk posjeti navodno više od 4 000 000 osoba, s time da se oko milijun njih uspne na vrh.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.