Zašto se Real pretjerano ne uzbuđuje i je li Lionel Messi najbolji nogometaš svih vremena?

Foto: fah

Aktualni španjolski prvak Barcelona u najvećem derbiju španjolskog nogometa i jednom od najvećih derbija uopće, svladala je Real u gostima 3:2, pobjedom su Katalonci maksimalno zakomplicirali situaciju u Primeri i ponovno ušli u igru za naslov, iako je, objektivno govoreći, Real i dalje u znatnoj prednosti. Utakmica ”fore” ipak je utakmica ”fore”, za jedan tako iskusni klub, klub koji zna kako se osvajaju trofeji, za klub koji je u sjajnim odnosima sa sucima, utakmica više, a onda i potencijalno ponovno tri boda prednosti, ozbiljna je prednost. Znaju to vrlo dobro na Santiago Bernabeu, zna to jako dobro i aktualni trener Reala legendarni Zinedine Zidane, svojedobno najbolji nogometaš svijeta te vjerojatno jedan od najboljih nogometaš svih vremena, uz bok Messiju, Maradoni, Peleu…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom da je Zidane svjestan kako Real i dalje, usprkos bolnom porazu od najvećeg i najljućeg protivnika, drži sve u svojim rukama, nema povišenih tonova i nema svađa u Realovoj svlačionici, barem one ne dopiru do ušiju i očiju javnost. Real je skup vrsnih pojedinaca koji znaju kako se osvajaju trofeji te se tako i ponašaju. Uostalom, svaki je poraz bolan, poglavito ako se radi o porazu koji vam je zadao najveći protivnik, no, kraljevski klub ima sve pod kontrolom, kako smo spomenuli – još uvijek. Ukoliko ne kiksaju do kraja vratit će titulu u Madrid.

Naime, Real ima veliku priliku obraniti trofej Lige prvaka osvojen prošle sezone, objektivno, Juventusu usprkos, Real je najjača momčad polufinala najelitnijeg nogometnog klupskog natjecanja. Sasvim sigurno na Santiago Bernabeu računaju na europsku titulu, tim prije što je najveći rival, Barcelona, poražen u osmini finala, Kraljevski klub i u borbi za prvaka Španjolske sve drži čvrsto u svojim rukama. Drugim riječima, Real još uvijek plovi u mirnom brodu, bez obzira na nedavnu buru nad Madridom.

Junak El Classica bio je Lionel Messi, čovjek gladan trofeja i titula koje su ”rezervirane” samo za njega. Nakon što je Lionel Messi zabio pogodak u posljednjim sekundama, jedan drugi nogometaš, jedna druga zvijezda, na drugom dijelu stadiona, ”poludjela je od bijesa”, svojom bijesnom reakcijom već satima je hit na internetu. Naravno, mislimo na Cristina Ronalda i činjenicu da je on kao zvijezda Reala poslije pobjedničkog pogotka ”kralja derbija”, sjajnog Argentinca, Lea Messija, počeo razbijati oko sebe, vikati na suigrače. Teško se Ronaldo nosu s Messijevom slavom i pobjedama sjajnog Argentinca. Portugalac očito ne može sakriti ljubomoru. Nije da se ne trudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li, s obzirom na prikazano u derbiju zaista Messi, kako to neki novinari posljednjih sati ponovno pišu, doista najbolji nogometaš svijeta svih vremena? Mnogi će reći kako je pitanje zapravo nepotrebno, i vrlo je jasan odgovor, no, odmah će spomenuti brojne trofeje u Barceloni i odgovoriti potvrdno, sjetit će se prvog finala Svjetskog prvenstva za Argentinu nakon Maradone i skeptični ljudi prestat će sumnjati, uz konstataciju ”da, Messi nema premca.” Argentina se ponovno, nakon Italije 1990., našla u finalu SP-a, bilo je to prije tri godine u Brazilu. No, Njemačka je bila jača, spretnija te sretnija.

Najveći problem Messija i najveća zapreka na putu do vrha najboljih nogometaša svih vremena je činjenica da Messi nema svjetski naslov s Argentinom. Svaka čast Ligi prvaka, svaka čast europskim trofejima, naslovi prvaka svijeta u reprezentativnom dresu ipak su posebni, nešto što se desetljećima uvijek iznova prepričava, poput, primjerice, Maradonine ruke u četvrtfinalu SP-a u Meksiku 1986. godine, kada su Gaučosi izbacili Englesku. Svjetske naslove s reprezentacijama imaju i Zidane, i Pele, i Maradona… Messi, Ronaldo, Platiniji … nemaju. Spomenuli smo Michaela Platinija? Bio je veliki nogometaš osamdesetih, no, nešto je ipak nedostajalo.

No, vratimo se El Classicu,  nakon pobjede i pobjedničkog pogotka u posljednjim sekundama i Messi je pokazao da je tek ”jedan od nas”, da to može ako želi s vremena na vrijeme biti, čovjek s emocijama koji si zna dati oduška u slavlju, pogotovo nakon što je duže vremena bio prisiljen susprezati osjećaje. Možete li se sjetiti kad je zadnji put Messi slavio svoj pogodak kao prekrasne proljetne večeri na Bernabeu? Nakon niza sumnji, pa i u njegove kvalitete, nakon frustracija zbog ispadanje iz Lige prvaka, Messi je jednostavno reagirao spontano, i to je jedan od priloga tvrdnji onih koji smatraju da je Messi zapravo najbolji nogometaš svih vremena.  Spotaš bez emocija je – robot. Messi to, vidjeli smo, srećom, nije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.