Austrijski zastupnici zabranili bilo kakvu odjeću s ideološkim ili s vjerskim oznakama koja pokriva glavu u osnovnoj školi

epa06775145 Women wearing the niqab walk in front of the Danish Parliament at Christiansborg Castle in Copenhagen, Denmark, 31 May 2018. A majority in the Danish Parliament adopted a ban wearing niqab or burka in public. EPA/Mads Claus Rasmussen DENMARK OUT

Austrijski zastupnici u srijedu su odobrili nacrt zakona koji je predložila koalicijska vlada desnice kojim se zabranjuje nošenje burke u osnovnoj školi.

Kako bi se zaštitili od optužbi za diskriminaciju muslimana, tekst spominje “bilo kakvu odjeću s ideološkim ili s vjerskim oznakama koja pokriva glavu”.

No članovi koalicije na vlasti, konzervativci (OVP) kancelara Sebastiana Kurza i desnica (FPO) jasno su rekli da zakon smjera na burku.

Glasnogovornik FPO-a za prosvjetu Wendelin Moelzer rekao je da je zakon “signal protiv političkog islama” a zastupnik OVP-a Rudolf Tascher je istaknuo da je tekst nužan kako se djevojčice ne bi “držalo u ropskoj pokornosti”.

Vlada dodaje da zakonom nisu obuhvaćeni turban sikha i židovska kipa.

Udruga austrijskih muslimana IGGO nazvala je nacrt zakona “sramotnim” i “diverzijskom taktikom” istaknuvši da burku u osnovnoj školi nosi tek veoma mali broj djevojčica.

Gotovo svi oporbeni zastupnici su glasovali protiv teksta a neki su optužili vladu da želi puniti naslovnice novina umjesto da radi na dobrobit djece.

Izvor: narod.hr/hina