Države članice Višegradske skupine formirale partnerstvo koje u središte stavlja obitelj

Foto: Ured predsjednice/GettyImages (Fotomontaža: Narod.hr)

Države članice Višegradske skupine (V4) Mađarska, Poljska, Češka i Slovačka uspostavile su obiteljski koaliciju na videokonferenciji održanoj u četvrtak, izjavila je u četvrtak mađarska ministrica bez portfelja za obiteljske poslove Katalin Novak.

“U srcu Europe nalazi se partnerstvo koje u središte stavlja obitelji. Ne tražimo odgovor na demografske izazove sa kojima se svi susrećemo u migracijama, već u pružanju potpore obiteljima”, rekla je Novak. Obiteljsku konferenciju organiziralo je poljsko predsjedništvo V4, a nazočni su bile ministrica Marlena Malag iz Poljske, Milan Krajniak iz Slovačke i Jana Malacova iz Češke. Stranke su se dogovorile koordinaciju svojih odluka u vezi s obiteljima i pokretanje zajedničkog istraživanja, prenosi Magyar Hirlap.

Novak je naglasila kako je zajednički cilj četiriju zemalja da mladi mogu imati koliko god djece žele i da financijske prepreke ne ometaju zasnivanje obitelji. “Na konferenciji sam govorila o mađarskoj praksi. U Mađarskoj podržavamo činjenicu da ako netko razmišlja o obitelji, to znači da poštuje svoje prethodnike i osjeća se odgovornim za svoje potomke, tj. razmišlja dugoročno.”

Naglasila je da ženama treba pružiti priliku kako bi uskladile svoj profesionalni i obiteljski život, a ne da moraju birati. Dodala je da vlada također razmišlja o obiteljima tijekom epidemije koronavirusa, a sve više novca troši se na njihovu potporu u proračunima ove i sljedeće godine. Naglasila je da će iznos namijenjen potpori obitelji sljedeće godine biti tri puta veći nego 2010. godine kada je trenutna konzervativna vlada došla na vlast.

“Uveli smo podršku za bebe, najveći mađarski program stvaranja domova, a subvenciju za vrtić povisit ćemo od 1. srpnja. Od 2022. godine osobe mlađe od 25 godina oslobođene su poreza na dohodak, dok će majke koje odgajaju četvero djece također uživati Izuzeće od poreza na dohodak, ali mogu spomenuti i izgradnju vrtića “, rekla je dok je nabrajala vladina postignuća.

Novak je također spomenula kako je nedavna mađarska anketa otkrila da mladi ljudi nisu postavili vremenske rokove prilikom planiranja obitelji, dodajući da bi slična istraživanja trebala biti koordinirana među državama članicama Višegradske skupine. Vjeruje je da bi to, ako mogu provesti takva istraživanja na razini V4, bilo od ključne važnosti za bolju suradnju.

“Unutar V4 pratimo međusobne dobre prakse; u Poljskoj, na primjer, mladi već uživaju oslobađanja od poreza na dohodak, iako to znači nešto manje popusta nego što će na snazi ​​biti u Mađarskoj od sljedećeg siječnja”, dodala je.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Magyar Hirlap