EK upozorava sve u EU da se pripreme za scenarij Brexita bez dogovora

epa07737730 British Prime Minister Boris Johnson arrives in Downing Street following his appointment by the Queen in London, Britain, 24 July 2019. Former London mayor and foreign secretary Boris Johnson is taking over the post after his election as party leader was announced the previous day. Theresa May stepped down as British Prime Minister following her resignation as Conservative Party leader on 07 June. EPA/WILL OLIVER

Europska komisija je pozvala sve u EU da se ne oslanjaju na mogućnost da će London zatražiti produljenje roka za izlazak niti da će to Europsko vijeće odobriti, ustvrdivši da je politička situacija u Ujedinjenoj Kraljevini povećala rizik za Brexit bez sporazuma.

“Svi akteri trebaju nastaviti pripreme za sve moguće ishode i napraviti posljednje prilagodbe svojih planova za Brexit bez sporazuma. Ne bi trebalo računati na pretpostavku da će UK zatražiti treće produljenje roka i da će Europsko vijeće to odobriti prije 31. listopada”, kaže se u dokumentu Europske komisije.

Riječ je o dokumentu o pripavnosti za Brexit u kojem je Komisija objavila detaljan kontrolni popis kako bi poduzećima koja trguju s Ujedinjenom Kraljevinom olakšala završne pripreme. Da bi se poremećaji u trgovini sveli na najmanju moguću mjeru, svi sudionici u lancima opskrbe koji uključuju Ujedinjenu Kraljevinu, bez obzira na to gdje im je sjedište, trebali bi biti svjesni svojih odgovornosti i potrebnih formalnosti u prekograničnoj trgovini, navodi Komisija.

Komisija također predlaže da Fond solidarnosti EU-a i Europski fond za prilagodbu globalizaciji budu dostupni za potporu poduzećima, radnicima i državama članicama na koje će izlazak bez dogovora najviše utjecati.

Ujedinjena Kraljevina postaje treća zemlja bez ikakvih prijelaznih aranžmana u slučaju izlaska bez dogovora. Od tog će se trenutka na nju prestati primjenjivati ukupno primarno i sekundarno zakonodavstvo EU-a. Neće biti prijelaznog razdoblja, kako je predviđeno Sporazumom o povlačenju, što će, tvrdi se, građanima i poduzećima prouzročiti ozbiljne poteškoće i moglo bi imati ozbiljne negativne posljedice za gospodarstvo, koje bi bile mnogo teže u Ujedinjenoj Kraljevini nego u državama članicama EU-27.

Komisija dodaje da s Republikom Irskom surađuju u kontekstu jedinstvene situacije na irskom otoku u cilju zaštite cjelovitosti unutarnjeg tržišta i izbjegavanja „tvrde” granice kako bi dogovorile rješenja za nepredviđene situacije neposredno nakon povlačenja bez sporazuma i stabilnije rješenje za razdoblje nakon povlačenja.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hr.n1info.com