EU: Savez katoličkih obitelji pozvao zastupnike da glasuju protiv ‘Matićevog izvješća’

obitelj matić europski parlament
Foto: Depositphotos, snimka zaslona, Fah; fotomontaža: Narod.hr

Savez katoličkih obiteljskih udruga u Europi objavio je preporuku članovima Europskog parlamenta povodom glasovanja o tzv. Matićevom izvješću, tj. rezoluciji o “situaciji seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava u EU” koje bi uključivalo obvezu aktivnog promicanja pobačaja u svim državama članicama. U preporuci savjetuju parlamentarce da glasuju protiv ovog prijedloga, tj. za njegovu neprihvatljivost. Zastupnici će u isto vrijeme glasovati za drugi prijedlog, onaj o neprihvatljivosti tzv. Matićevog izvješća i njegovom brisanju s dnevnog reda – tako da uopće ne dođe do glasovanja za tzv. Matićevo izvješće.

“Molimo, glasujte za neprihvatljivost prijedloga. U slučaju da oba prijedloga ne budu prihvaćena, molimo Vas glasujte protiv rezolucije Odbora za ravnopravnost spolova.”, stoji u preporuci.

U preporuci Savez katoličkih obiteljskih udruga poziva zastupnike na informiranje o problematičnim pitanjima tzv. Matićevog izvješća u člancima koje je Savez objavio.

>Matićev Odbor traži da EP izglasa ‘besplatan pobačaj’ u cijeloj EU, glasovanje 23. lipnja

>Europska biskupska konferencija: Matićevo izvješće negira temeljno pravo priziva savjesti

>Matićev izvještaj u EP: Želi pobačaj proglasiti ‘ljudskim pravom’, učiniti besplatnim, ukinuti priziv savjesti…

“Koncept ‘seksualnih i reproduktivnih prava’ ne doprinosi zdravlju žena. Uz to, predloženo izvješće nadilazi kompetencije Europske unije, budući da sadržaj izvješća u području zdravstva i odgojno-obrazovnog sustava leži u ovlasti država članica. Prema članku 197 pravilnika, podnesen je prijedlog da se ovo izvješće proglasi neprihvatljivim te izbriše iz dnevnog reda.”, dodaju u preporuci zastupnicima.

“Pozivamo Vas da budete prisutni na samom početku glasovanja i da glasujete za neprihvatljivost (Matićevog) prijedloga, danas, u srijedu, 23. lipnja 2021. u 17 sati. U slučaju da ni taj niti prijedlog o neprihvatljivosti ne prođu u parlamentu, pozivamo Vas da glasujete protiv rezolucije Odbora za ravnopravnost spolova sutra, 24. lipnja 2021.”, pojašnjavaju.

Savez katoličkih obiteljskih udruga u Europi (FAFCE) osnovan je 1997. i predstavlja 28 obiteljskih udruga iz 18 država članica EU. Ima status člana Vijeća Europe od 2001. i dio je Europske platforme za temeljna prava (FRP).

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/fafce.org