Finski socijaldemokrati u problemima, na izborima drugoplasirani desni suverenisti iz Stranke Finaca

Foto: snimka zaslona, Jussi Halla-aho Stranka Finaca

Nakon tijesne pobjede na parlamentarnim izborima, finski oporbeni socijaldemokrati počeli su u ponedjeljak pripreme za sastavljanje nove vlade, no osvojili su tek jedan mandat više od drugoplasirane Stranke Finaca.

Vođa stranke Antti Rinne rekao je kako se nada da će nova vlada biti formirana do kraja svibnja, no to ovisi o tome hoće li stranke pronaći zajednički jezik.

Važne su “zajedničke vrijednosti”, rekao je za državnu televiziju YLE.

Socijaldemokrati su na izborima u nedjelju osvojili 40 zastupničkih mjesta, šest više nego što su imali, od ukupno 200 mjesta u parlamentu, pa Rinne ima pravo prvi pokušati sastaviti novu vladu.

Stranka je osvojila 17,7 posto glasova, neznatno više od populističko-nacionalističke Stranke Finaca, i treće plasirane konzervativne stranke, Stranke nacionalne koalicije.

Stranka Finaca dobila je 39 zastupnika.

“Rezultat je vjerojatno sve iznenadio, čak i nas u određenoj mjeri”, rekao je vođa Stranke Finaca Jussi Halla-aho.

Halla-aho je izjavio da je postao politički aktivan jer smatra da je finska imigracijska politika problem i vjeruje da se Europa kreće prema katastrofi zbog masovne imigracije. Također je poznat i po tvrdome euroskepticizmu.

Konzervativci su dobili 38 zastupnika.

Vodstvo socijaldemokrata sastat će se u četvrtak i imenovati pregovarače za pregovore o novoj vladi.

Najveći gubitnik je liberalna stranka odlazećeg premijera Juhe Sipile, Stranka centra, koja je izgubila 18 zastupnika i sada ih ima 31.

Sipilina vlada, koja je u ožujku podnijela ostavku, trenutačno je u tehničkom mandatu.

Izvor: narod.hr/hina