Građani, imate prilike pokazati neslaganje s Kukuriku koalicijom

Kandidat na HDZ-ovoj listi za EU parlament, Andrej Plenković u intervju za narod.hr progovorio je o aktualnoj Vladi, koja je kako kaže izgubila kredibilitet, osramotila Hrvatsku lex Perkovićem i krivac za nepovlačenje sredstava iz EU fondova te o programu HDZ-a koji se temelji na načelu Europske pučke stranke–iz krize, preko reformi do rasta i zapošljavanja, pa do toga Unija pomaže mladim nezaposlenima i EP utječe na naše zakonodavstvo i živote.

Lani na europarlamentarnim izborima odaziv birača bio je slab. Zašto bi hrvatski birači trebali izaći na izbore za EP?

„Niska izlaznost na prošlogodišnjim izborima od 20,8 posto posljedica je neodgovorne odluke Predsjednika Josipovića u dogovoru s njegovim Kukuriku partnerima o odvajanju europskih od lokalnih izbora koje je porezne obveznike koštalo nepotrebnih 85 milijuna kuna, te izostanka informativne predkampanje od strane Vlade, koja je EU-komunikacijske aktivnosti obustavila nakon referenduma u siječnju 2012. umjesto da ih intenzivira.

Na predstojećim europskim izborima ponovno se susrećemo sa sličnim problemima, ali se nadam da će i zbog aktivizma hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu izlaznost ove godine biti veća. Također, građani će na ovim izborima imati priliku pokazati svoj neslaganje s Kukuriku koalicijom koja ne zna voditi Hrvatsku u uvjetima članstva u EU.“

Zašto su ti izbori bitni za hrvatske građane, a zašto primjerice za Hrvate u BiH i dijaspori?

Utjecaj EU institucija na život naših građana je stalan i konkretan. Europski parlament usvaja europske zakone, utječe na formuliranje europskih politika, donosi proračun EU i kontrolira rad Europske komisije.  Stoga je važno tko zastupa hrvatske građane u Parlamentu.

Angažmanom i HDZ-ovih zastupnika te predanim radom izvjestiteljice Doris Pack u Europskom parlamentu je usvojena Rezolucija o BiH, koja je važan doprinos formuliranju politike EU prema BiH i ravnopravnosti Hrvata kao konstitutivnog naroda, te poštivanju načela federalizma, decentralizacije i legitimnog predstavljanja.

Aktivno ćemo i dalje sudjelovati u raspravama o BiH, jer ne smijemo dopustiti povijesnu nepravdu da BiH bude posljednji vagon u vlaku zemalja jugoistočne Europe prema EU.

Što biste izdvojili kao najznačajnije iz svog desetomjesečnog europarlamentarnog mandata?

Kao član Odbora za proračun sudjelovao sam u pregovorima između Vijeća i Parlamenta o Višegodišnjem financijskom okviru EU za razdoblje 2014–2020.

Uputio sam niz zastupničkih pitanja kojima sam nastojao utjecati na konkretna pitanja poput prekvalifikacije špeditera, realizacije Dunavske i Jadransko-jonske strategije, o posljedicama elementarnih nepogoda i pomoći kroz Europski fond solidarnosti za pet pogođenih županija, o zagađenju zraka u Slavonskom Brodu, o zapošljavanju hrvatskih državljana u institucijama EU, o korištenju hrvatskog jezika i odnosima EU s Bosnom i Hercegovinom.

Što biste nastavili ili pokrenuli u petogodišnjem mandatu?

Zajedno s kolegicom Dubravkom Šuicom, Ivanom Maletić i Zdravkom Bušić te kolegom Davorom Stierom u dosadašnjem radu zalagao sam se za  prioritete članstva Hrvatske u EU, a to su gospodarski i regionalni razvoj, poljoprivreda, ribarstvo, zapošljavanje, infrastrukturno povezivanje i potpora Hrvatima u BiH.

Program koalicijske liste HDZ-a za europske izbore temelji se na platformi Europske pučke stranke čije je glavno načelo – iz krize, preko reformi do rasta i zapošljavanja. U središte gospodarskih aktivnosti pozicionirali smo poduzetnika budući da 99% gospodarskih subjekata u EU čine upravo mikro, mali i srednji poduzetnici.

Što su po Vama hrvatski nacionalni interesi koje treba zastupati u EP?

U kontekstu rada u Europskom parlamentu, borba za hrvatske nacionalne interese znači podržavanje vrijednosti slobode, jednakosti, pravednosti i solidarnosti među članicama. A za nas i zastupanje narodnjačkih i demokršćanskih svjetonazora koji su ukorijenjeni u biću hrvatskog naroda. To znači i zalaganje za politike koje će kroz strukturne reforme omogućiti pokretanje gospodarstva i osiguravanje rasta i zapošljavanja.

Potrebno je učinkovito koristiti mogućnosti financiranja strateških razvojnih projekata iz fondova Europske unije, a u Parlamentu se zalagati za održavanje razine sredstava za kohezijsku politiku u proračunu EU.

Kakav uspjeh koalicijske liste HDZ-a očekujte?

Lista HDZ-a i koalicijskih partnera ima za cilj ponoviti prošlogodišnju pobjedu kada smo osvojili šest mandata. Na našoj listi nema mamaca, za razliku od bizarnog trenda kojeg primjećujemo na listama drugih stranaka gdje niz nositelja lista unaprijed govori da ih zastupnički posao ne zanima.

Važno je da birači vode računa da njihov glas na europskim izborima bude koristan glas. Nije svejedno hoće li birači podržati one stranke koje nemaju partnere na europskoj razini, ili će svoj glas dati kandidatima koji svoj utjecaj multipliciraju snagom političke grupacije kojoj pripadaju. HDZ-ovi zastupnici pripadaju najvećoj političkoj obitelji – Europskim pučanima, čiji su prethodnici početkom 50-ih godina osmislili i osnovali europski projekt.

 Stoji li tvrdnja da “progresivni model” Europe zastupa Kukuriku koalicija, a “konzervativni” HDZ?

Politike utemeljene na neodgovornom stvaranju duga za buduće generacije ne mogu biti progresivne politike. HDZ i Europska pučka stranka zalažu se za pristupanje strukturalnim problemima sa strukturalnim rješenjima. Provedba dubinskih reforma je zahtjevna, ali i neizbježna! Progresivnost Kukuriku koalicije nije došla do izražaja ni u pokretanju gospodarstva, a ni u pogledu iskorištavanja gospodarskih koristi članstva Hrvatske u EU.

Još u kampanji za referendum o pristupanju govorio sam da ćemo kao država članica za svaki uplaćeni euro moći povući dva i pol. Kukuriku koalicija je po preuzimanju vlasti promijenila ljude u strukturama ministarstva koji su sudjelovali u pristupnim pregovorima. Nedovoljno su pomogli jedinicama lokalne samouprave u pripremi projekata.

Rezultat takvog pristupa je da je Hrvatska danas neto uplatitelj, a ne korisnik europskih sredstava. Forsiranjem ideoloških pitanja i stvaranjem svjetonazorskih podjela Kukuriku koalicija je bezuspješno pokušala skrenuti pozornost s gospodarskih pitanja.

Nametnuto je uvjerenje da od 11 hrvatskih europarlamentaraca nema bitne koristi, da se sve svelo na njihove znatne plaće. Kako to komentirate?

SDP je prošle godine pred europske izbore namjerno plasirao raspravu o plaćama europskih zastupnika i time odvratio više od 50% birača od glasovanja. Za razliku od njih zajedno s kolegama iz HDZ-a iskoristio sam inovativnu ulogu europskog zastupnika na političkoj sceni kako bih široj javnosti približio brojne aspekte članstva Hrvatske u EU.

Posebno sam se usmjerio na upoznavanje mladih s mogućnostima obrazovanja, mobilnosti i zapošljavanja koje Unija nudi, budući da Vlada ne provodi odgovarajuću informativnu kampanju za mlade o financijskim instrumentima Jamstvo za mlade i Erasmus+, iako Hrvatska zauzima neslavno treće mjesto u EU po nezaposlenosti mladih.

Prate li europarlamentarci situaciju u Hrvatskoj?

Naravno. Mi smo sastavni dio hrvatske politike. Upozoravali smo Vladu da griješi kada je nakon preuzimanja vlasti, a suprotno dogovorenom u pristupnim pregovorima, krenula mijenjati zakone o policiji, o HRT-u, o javnim ovršiteljima, o sprječavanju sukoba interesa… A ponajviše nakon donošenja sramotnog lex Perković dva dana prije članstva.

Time su pokazali ne samo da ne razumiju EU kao zajednicu prava i da ne znaju što je svrha Europskog uhidbenog naloga, nego ni da nemaju povjerenja u njemačko pravosuđe koje želi do kraja istražiti i procesirati kazneno djelo ubojstva počinjeno na njenom teritoriju kao dio politike državnog terorizma za vrijeme bivše SFRJ.

Može li trenutna kriza vlasti utjecati na odaziv i preferencija birača lijeve opcije?

Ova Vlada izgubila je kredibilitet. Umjesto da su ponudili mjere za gospodarski rast i zapošljavanje, jedino su djelovali na produbljivanju ideoloških podjela u društvu. Na dnevnoj bazi svjedočimo o novim aferama i izostanku komunikacije u Ministarstvu financija koje je u ovim okolnostima trebalo biti ključni resor.

Unutarstranački i frakcijski sukobi unutar Kukuriku koalicije samo će ubrzati njezin konačni raspad. Bit će iznimno zanimljivo promatrati i podjelu preferencijalnih glasova na listi Kukuriku koalicije koja bi mogla biti snažna poruka aktualnom premijeru te bi mogla utjecati i na razvoj događaja nakon izbora.

Sve su to znakovi izrazito lošeg upravljanja zemljom. Zato im više ne vjeruju ni njihovi birači jer su i oni shvatili da svaki novi dan rada ove Vlade znači jedan dan manje za razvoj Hrvatske.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.