Očekujem smjenu Jakovine – za njegove vladavine u dvije godine nestalo oko 150 tisuća obiteljskih gospodarstava

Novoizabrana hrvatska zastupnica u EP-u s HDZ-ove koalicijske liste i HSS-ova kandidatkinja Marijana Petir pobjedu je, kako kaže, dočekala sa stradalima tijekom poplava koje su zadesile Hrvatsku, naglasivši kako će i dalje nastaviti pomagati i prikupljati pomoć kako bi se šteta sanirala. Zahvalila se glasačima koji su izašli u tim uvjetima na izbore i svima koji su glasovali za njihovu koaliciju i nju osobno.

Petir je istaknula kako i dalje, zbog spasa hrvatskog seljaka u ovom trenutku, očekuje smjenu ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine za kojeg smatra da je odgovoran za stanje na poplavljenom području jer nije reagirao na vrijeme, iako je on taj koji donosi strategiju i odluke gdje će se koja investicija provesti, a svakim rebalansom proračuna skida novac hrvatskom selu, poljoprivredi i hrvatskim vodama.

„Najveći problem je što on donosi zakone koji pogoduju uvoznicima i velikima, a uništavaju se mala poljoprivredna obiteljska gospodarstva. Na kraju našeg mandata po Eurostatu bilo je upisano oko 240 tisuća obiteljskih gospodarstva koji su se samozapošljavali. Danas taj broj prema mojim informacijama iznosi nešto manje od 90 tisuća, što znači da nam je za vladavine ministra Jakovine u dvije godine nestalo oko 150 tisuća obiteljskih gospodarstava“, kazala je Petir na konferenciji za novinare.

Smatra kako je to izuzetno loš trend koji se ne smije nastaviti, jer hrvatski seljak ima kapacitet proizvesti hranu za 20 milijuna te da smo svjedoci smo da uvozimo što ono što bi mogli proizvesti.

Petir se zahvalila suradnicima koji su joj pomagali tijekom kampanje, ali i onima koji su se je pratili u molitvi naglasivši kako rezultat ne bi bio ovakav bez ljudi koji doista imaju vjeru u Boga i koji su čvrsto stajali iza nje.

„Bit ću narodna zastupnica i držati se svojih obećanja. Bit ću glas hrvatskog sela i hrvatskog seljaka, ne samo zato što je zajednička poljoprivredna politika najdugovječnija i najskuplja politika EU već zato što hrvatski seljak proizvodi hranu i čuva hrvatski prostor, vjeru i identitet, našu pjesmu i kulturu“, kazala je Petir te dodala kako će biti i  članica članica Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj u EP-u, što dosad nije bio niti jedan hrvatski zastupnik.

Istaknuto je kako će se boriti i za očuvanje obitelji kao temelja društva u kojem se uči jezik, očuvanje molitve i hrvatske kulture.

Branko Hrg, predsjednik HSS-a zahvalio se svima koji su imali povjerenje i dali glas za koaliciju HDZ-a, ali posebno onima koji su dali glas prefercijalnog karaktera za HSS-ovu kandidatkinju Marijanu Petir.

Zahvalio se i ostalim koalicijskim partnerima na “dobroj odluci” kada su potpisali koalicijski sporazum s Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ), ocijenivši da su rezultati izbora za Europarlament, na kojima je njihova koalicijska lista pobijedila, osvojivši šest od ukupni 11 mjesta u EP, ‘dobar korak za budućnost’.

„Izbori su pokazali kako su se neke napuhane veličine jednostavno rasplinile, dok je jedna tradicija stara 110 godina nakon svih posrtanja i dizanja pokazala da je ona tu još uvijek i da je naša budućnost“, smatra Hrg. Kao primjer je naveo listu Nikice Gabrića kojem su ankete davale ogromne postotke, ali ipak „balon je pukao“, dok je HSS još tu.

Također, kritizirao je hrvatske medije zbog nedostatka praćenje rada HSS-a, zahvalivši se onima „rijetkima koji su ih pratili i davali medijski prostor“.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr
Photo: Hrvoje Pilić/Narod.hr