Još uvijek nema odluke o produljenju dozvole za glifosat

Foto: fah

Zemlje članice Europske unije u četvrtak ponovno nisu uspjele donijeti odluku o prijedlogu Komisije da se dozvola za uporabu glifosata, herbicida za koji se sumnja da je kancerogen, produlji na još pet godina.

Komisija je prije nešto više od dva tjedna predlagala da se dozvola za uporabu, koja istječe 15. prosinca ove godine, produlji na 10 godina. Nakon što je uvidjela da neće dobiti potporu za taj prijedlog, Komisija je smanjila prijedlog na pet godina, ali ponovno nije uspjela osigurati potporu.

“Nije bilo kvalificirane većine ni za, ni protiv prijedloga”, navodi Komisija. Četrnaest država članica podržalo je prijedlog Komisije, devet zemalja, među kojima je i Hrvatska bilo je protiv, a pet zemalja bilo je suzdržano.

O tome je glasovao Stalni odbor za biljke, životinje, hranu i životinjsku hranu (Paff), koji čine predstavnici zemalja članica.

Komisija se sada namjerava obratiti Prizivnom odboru, a ako se ni na toj razini ne donese odluka, onda bi Komisija sama morala presjeći i donijeti odluku, što je do sada uvijek odbijala.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), odnosno njezina Međunarodna agencija za istraživanja o karcinomu (IARC), objavila je u ožujku 2015. da je herbicid glifosat “vjerojatno kancerogen”. Nakon toga, Europska agencija za sigurnost hrane donijela je suprotan zaključak, tvrdeći da nema dokaza kojim se mogu povezati glifosat i rak kod ljudi.
Glifosat je kemijski spoj kojem su glavne komponente nekoliko herbicida širokog spektra, a u uporabi je više od 40 godina.

Predstavnici organizacija koje štite interese europskih poljoprivrednika ističu da je glifosat siguran te da će zbog njegove zabrane izgubiti na konkurentnosti.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/dž