Foto: Greater Manchester Police/PA

Obavještajci istražuju zašto je Sveučilišni odjel za poslovnu administraciju bombašu Salmanu Abediju izdao kredit od 7000 funti, javlja Večernji list.

> (FOTO) Britanska policija objavila snimke na kojima je bombaš samoubojica

Svakodnevno izlaze nove informacije i detalji o teroristu Salmanu Abediju koji je počinio masakr u Manchesteru. Gotovo je nevjerojatno da se takav propust mogao dogoditi britanskoj obavještajnoj službi, s obzirom na to da je napadač odavno bio poznat policijskim i sigurnosnim službama, kao i članovi njegove obitelji koji su, uz ostalo, bili umiješani i u svrgavanje libijskog lidera Muamera Gadafija.

U isto vrijeme dok britanska obavještajna služba MI6 još istražuje sveučilište Salford i ispituje okolnosti pod kojima je Sveučilišni odjel za poslovnu administraciju 2015. izdao kredit od 7000 britanskih funti Salmanu Abediju, osobi koja je bila pod povećalom policije zbog sumnje u povezanost s terorističkom organizacijom Islamskom državom, kako tvrde libijske obavještajne službe, otac Salmana Abedija, Ramadan, bio je član pokreta Salafi džihadi, najekstremnijeg dijela vehabijsko-selafijskih pokreta, od kojih su nastale terorističke organizacije Al-Qa’ida i Islamska država.

Mohammed Saeed El-Saeiti, imam džamije u koju je obitelj Abedi zalazila, okarakterizirao je Salmana Abedija kao opasnog ekstremista.

„Salman mi je pokazao lice mržnje kada sam govorio o ISIL-u. Često je to činio i shvaćao sam da me ta osoba ne voli. Nije me to iznenadilo”, kazao je imam. U međuvremenu, britanska policija objavila je nove snimke sigurnosnih kamera na kojima je bombaš samoubojica Salman Abedi koji je u Manchesteru usmrtio 22 ljudi nakon koncerta američke pjevačice Ariane Grande.

Britanska policija još traži osobe povezane s terorističkim napadom s obzirom na to da je velika vjerojatnost da su još na slobodi neki od članova manchesterske mreže iako je dosad uhićeno već 15 osoba.

U nedjelju navečer britanska policija objavila je da je nakon potrage u jugoistočnom dijelu Manchestera uhitila 19-godišnjaka glede samoubilačkog napada.

Uhićen u četvrti Gorton, mladić je osumnjičen za kršenje protuterorističkih zakona i on je 15. osoba uhićena u sklopu istrage o tom atentatu, precizirala je policija Manchestera u priopćenju. Trenutačno se u pritvoru nalazi 13 osoba, a jedan muškarac i jedna žena oslobođeni su bez podizanja optužnice.

Bombaš samoubojica aktivirao je u Manchester Areni u ponedjeljak navečer eksploziv na koncertu američke pjevačice Ariane Grande i usmrtio 22, a ozlijedio najmanje 116 osoba.

Izvor: narod.hr/Večernji list