May poručuje da će štititi prava europskih građana u Britaniji; Merkel i Macron žele da budućnost Europe ima prioritet u odnosu na Brexit

Foto: Fah

Britanska premijerka Theresa May kazala je na početku summita EU-a u četvrtak da će svoje kolege nastojati uvjeriti da će njezina vlada štititi prava njihovih građana koji žive u Britaniji nakon što zemlja napusti EU.

Merkel i Macron žele da budućnost Europe ima prioritet u odnosu na Brexit

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron poručili su u četvrtak da budućnost Europske unije s 27 država članica mora imati prioritet u odnosu na pregovore o Brexitu, po dolasku na summit EU-a u Bruxellesu.

“Za mene, izgradnja budućnosti s 27 država članica prioritetna je u odnosu na pitanje pregovora s Velikom Britanijom o njezinu izlasku (…) Želimo voditi pregovore u dobrom duhu, ali moramo se prije svega usredotočiti na budućnost 27-orice”, kazala je Merkel.

Merkel je kazala da se “raduje suradnji” s novim francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, koji prvi sudjeluje na summitu EU-a.

Izrazila je uvjerenost da “kreativnost i novi zamah koji dolaze iz Francuske, iz Njemačke i Francuske, mogu biti dobri za sve”.

Konstatirajući oporavak gospodarskog rasta u cijeloj Uniji, Merkel se zauzela da se “učini sve na europskoj razini kako bi to osjetili i ljudi”. “To se mora osjetiti u zapošljavanju, ali i u politici obrane i borbi protiv terorizma”, kazala je.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron također je kazao kako razgovori o budućnosti Europe moraju imati prioritet u odnosu na pregovore o Brexitu.

“Moj prioritet je da se razgovara o glavnim projektima, o našim ambicijama a ne da se danima i noćima govori o razdvajanju”, rekao je, aludirajući na to da bi se u četvrtak na summitu trebalo razgovarati o preseljenju dviju europskih agencija baziranih u Londonu nakon Brexita.

Macron se zauzeo i da Europa “da konkretan odgovor na deregulaciju globalizacije.”

“Počinjemo govoriti o konkretnim stvarima. Ovo Europsko vijeće omogućit će da se govori o budućnosti nove Europe i ostvari projekt Europe koja štiti”, rekao je.

Ističući da će raditi “ruku pod ruku s Njemačkom”, ponovio je da od ovog summita očekuje da odobri osnivanje europskog fonda za obranu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr