Ministrica vanjskih poslova na sastanku Stalnog vijeća OESS-a

foto:fah

Potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sudjelovala je u četvrtak u Beču na sastanku Stalnog vijeća OESS-a i istaknula važnost koju Hrvatska pridaje multilateralnim forumima i dijalogu, doznaje se iz službenog priopćenja.

Ministrica je sastanku nazočila u svojstvu predsjedavajuće Odborom ministara Vijeća Europe na poziv Italije, koja trenutno predsjeda OESS-om.

Ističući važnost koju Hrvatska pridaje multilateralnim forumima i dijalogu, pohvalila je postojeću suradnju Vijeća Europe i OESS-a te pozvala obje organizacije na daljnje usklađivanje aktivnosti i iznalaženje zajedničkih odgovora na nove izazove na europskom kontinentu, poput migracijske krize, terorizma, netolerancije ili porasta populizma.

Ministrica je predstavila prioritete i glavne naglaske hrvatskog predsjedanja (borba protiv korupcije, učinkovita zaštita nacionalnih manjina i ranjivih skupina, decentralizacija, zaštita kulturne baštine), koji su jednim dijelom identični s prioritetima talijanskog predsjedanja OESS-om, što pruža dodatne mogućnosti za razvoj suradnje.

Tijekom boravka u Austriji, ministrica se susrela s predstavnicima hrvatskih i gradišćansko-hrvatskih udruga koje predstavljaju važnu poveznicu u odnosima dviju država. Istaknula je da će Hrvatska nastaviti skrbiti o Hrvatima izvan domovine u očuvanju identiteta, kulture i jezika, kao i manjinskih prava. Ministrica je također posjetila Hrvatsku katoličku misiju u Beču, gdje se susrela s voditeljem Misije fra Josipom Korenom i njegovim suradnicima.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: hina/mh