München: Očekuje se svjedočenje Vanjke Špiljka i hrvatskih sudaca

Foto: fah

Nakon što je u srijedu prijepodne pred Višim zemaljskim sudom u Münchenu u suđenje pripadnicima komunističkih  tajnih službi Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču svjedočio njemački kriminalistički inspektor Roland Bruder, koji je svjedočio o pritisku na svjedoke u ovom procesu, suđenje se nastavilo u srijedu poslijepodne svjedočenjem dvostrukog agenta Ivana Šimunovića, koji je radio Udbu i za njemačke tajne službe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, inspektor Bruder je svjedočio posebno o pritisku na svjedoka Ivana Krmpotića, prvog ministra policije Republike Hrvatske, koji bi kao svjedok tužiteljstva trebao svjedočiti tijekom procesa. Pritisak se, ustvrdio je Bruder, vrši na članove obitelji.

“Pritisak se posebice vršio na kćerke Helenu Krmpotić, novinarku na HRT-u i Gabrijelu Krmpotić-Kos, voditeljicu KIC-a Zagreb”, svjedočio je inspektor Bruder.

Šimunović: ‘Udba me prisilila na suradnju’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svjedok Šimunović (84) ranije je u procesu vođenom protiv Krunoslava Pratesa ispitan 2007. o svom radu za tajne službe, a danas se na suđenju pojavio kao svjedok suda, također s ciljem da posvjedoči o radu tajnih službi.

Šimunović je kazao kako ga je Udba prisilila na suradnju i da su od njega tražili da ih obavijesti ako načuje priprema li se neki napad. Isto su od njega tražili i pripadnici njemačkih obavještajnih službi.

“Bio sam članom Hrvatskog narodnog odbora (HNO) Branka Jelića i zato su me obavještajne službe tražila da surađujem s njima”, rekao je Šimunović koji je tvrdio da ga Udba nije plaćala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Udba me nije plaćala, dala mi je samo za benzin. Moji kontakti u Udbi su bili Đuro Lukić i Lovrić Branko, s kojima sam se nalazio dva puta godišnje”, rekao je Šimunović.

“Prestao sam s radom 1985. i njemačka služba me pustila. Nisu radili nikakav pritisak jer od mene nisu baš imali koristi”, zaključio je Šimunović.

‘Ne sjeća se’ činjenica relevantih za ubojstvo Đurekovića

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šimunović je na mnoga pitanja vezanih uz aktualni proces tvrdio da se ne sjeća – kako je to bilo davno ili da ne zna, iako se drugih činjenica iz tog razdoblja sasvim dobro i u detalje prisjećao.

Božidar Spasić nije se usudio pojaviti pred sudom

Kontroverzni bivši agent  jugoslavenske (savezne) Udbe Božidar Spasić nije se usudio pojaviti pred sudom u Münchenu. Spasić je u veljači prošle godine, navodno zbog zdravlja, zatražio svjedočenje video linkom, što mu je sud odobrio. Međutim sudu je javljeno kako država Srbija nije osigurala video link za potrebe suđenja.

Sam Spasić iako, prema našim spoznajama, solidnog zdravlja i vrlo glasan u srbijanskim medijima nije se usudio pojaviti pred Njemačkim sudom. Unatoč činjenici da bi bio u statusu svjedoka i kao takvom bi mu bilo zagarantirano da može napustiti Njemačku bez uhićenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Božidar Spasić je, prema vlastitima izjavama, sudjelovao u cijelom nizu akcija protiv istaknutih hrvatskih političkih emigranata. Akcijama se nazivaju ne samo propagandne akcije protiv hrvatske emigracije kao što su, u slučaju Đurekovića, poznati slučajevi krivotvorenja i raspačavanja lažne narudžbenice za knjige Stjepana Đurekovića kod čega je na krajnje vulgaran način iskorišten spomenik ubijenim Hrvatima na Bleiburgu i krivotvoreno izdanje novina „Nova Hrvatska“ već i otmice i likvidacije hrvatskih političkih emigranata.

Sutra bi trebao svjedočiti Vanjka Špiljak

Suđenje bi trebalo biti nastavljeno sutra, u četvrtak svjedočenjem Vanjke Špiljka, sina narodnog heroja i visokog jugoslavenskog komunističkog dužnosnika Mike Špiljka

Upravo je zaštita Vanjke Špiljka i prikrivanje njegove umiješanosti u kriminal u INA-Commerce-u, kao i umiješanost Aleksandra Miše Broza, sina Josipa Broza Tita i Milana Ujevića, sina narodnog heroja Mate Ujevića, prema navodima iz presude Krunosavu Pratesu, bila je ključni razlog za davanje naredbe za ubojstvo Stjepana Đurekovića.

Đureković, koji je prije bijega u Njemačku radio kao direktor marketinga u INI, zbog saznanja o kriminalu u INI koje je imao i koje je objavio u nekoliko novinskih članaka objavljenih u emigraciji, ali i u jednom od svojih romana „Crveni manageri“ postao je opasan svjedok koji je mogao ugroziti meteorsku karijeru Mike Špiljka baš u trenutku kada je Špiljak trebao biti izabran za predsjednika Predsjedništva SFRJ.

Vanjka Špiljak danas je ugledni poslovni čovjek koji živi u Švicarskoj i ima poslovne interese u zemljama bivše Jugoslavije. Bavi se prvenstveno trgovinom nafte i ugljena, a u fokus hrvatske javnosti nedavno je ponovno došao kad je objavljeno da mu je dodijeljena koncesija za gradnju marine u Novom Vinodolskom, u kojem inače vikendicu ima i Josip Manolić.

Svjedočenja hrvatskih sudaca

Konačno, ovotjedno suđenje trebalo bi završiti svjedočenjem Renate Miličević, sutkinje Županijeskog suda u Zagrebu i Damira Kosa, suca Vrhovnog suda Republike Hrvatske.

Tijekom suđenja Pratesu za sudjelovanje u ubojstvu Stjepana Đurekovića, sutkinja Miličević saslušavala je Zdravka Mustača, dok je sudac Damir Kos, kao tadašnji sudac Županijskog suda u Zagrebu, sudio Vinku Sindičiču za ubojstvo Brune Bušića.

Valja podsjetiti da je Jadranka Kos, supruga suca Damira Kosa, kao sutkinja Županijskog suda u Velikoj Gorici predsjedavala sudskom vijeću koje je odbilo zahtjev za predaju Zdravka Mustača po europskom uhidbenom nalogu Njemačke i da je Vrhovni sud Republike Hrvatske takvu odluku, temeljem žalbe Gizele Đureković, udovice Stjepana Đurekovića, ukinuo i ponovno odlučivanje o predaji Mustača povjerio Županijskom sudu u Varaždinu.

Također, poznato je da je Damir Kos, kao sudac Vrhovnog suda Republike Hrvatske u jednom sličnom slučaju primjene europskog uhidbenog naloga dao izdvojeno mišljenje kojim se izričito suprotstavio ustaljenoj sudskoj praksi Vrhovnog suda te je u intervjuu jednim hrvatskim novinama pozvao Hrvatski sabor da donese autentično tumačenje zakona kojim bi se naredilo Vrhovnom sudu promjena dosadašnje sudske prakse.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr/h
Photo: fah

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.