Nakon Orbanovih mjera za jačanje gospodarstva, EK povećala prognozu rasta mađarskog BDP-a na 4,6 posto

viktor orban
Foto: Európa Pont - Flickr: EC13 / wikimedia commons

Europska komisija (EK) povećala je svoju prognozu rasta mađarskog BDP-a ove godine na 4,6 posto s prijašnjih 3,7 posto, pokazujući povjerenje u mađarsko gospodarstvo koje je u procvatu.

Istovremeno, EK je upozorila da Mađarska, unatoč svom jačem položaju od mnogih drugih zemalja, još uvijek nije potpuno imuna na očekivani gospodarski pad u Europi, prenosi Origo.hu.

Europska komisija donosi dvije godišnje ekonomske prognoze – jednu na proljeće i jednu na jesen. Podaci iz jesenske prognoze za 2019. godinu objavljeni u četvrtak pokazuju da će stopu rasta mađarskog gospodarstva ove godine nadmašiti tek Irska (5,6%) i Malta (5%).

“Do sada je Mađarska uspjela izdržati globalno usporavanje zahvaljujući procvatu domaćeg građevinarstva i oživljavanju automobilske industrije. Investicijske aktivnosti podržane su povećanim javnim izdacima uoči lokalnih izbora, oporavkom sektora nekretnina i visoka iskorištenost kapaciteta u proizvodnji “, navode u prognozi EK za Mađarsku dodajući da će usporavanje rasta glavnih gospodarskih partnera neizbježno dovesti i do nižeg rasta u zemlji.

“Novi proizvodni kapaciteti mogu povećati tržišni udio mađarskih izvoznika, posebno u 2021. godini”, navodi EK. Gospodarski rast mađarskog glavnog gospodarskog partnera, Njemačke, i ove će godine ostati minimalno 0,4 posto, a 2020. i 2021. godine 1 posto.

Prema tome, Europska komisija predviđa kako će se mađarski gospodarski rast smanjiti na 2,8 posto u sljedeće dvije godine, ali još uvijek će biti održiv, zahvaljujući vladinim inicijativama za jačanje gospodarstva.

EK predviđa ukupni mađarski BDP od 42,661 milijardi forinti (128 milijardi eura), pri čemu se bruto javni dug zemlje postupno smanjuje s prošlogodišnjih 70,2% BDP-a na 64,4% u 2021. godini.

Podsjetimo, Viktor Orban je u ožujku ove godine istaknuo kako je Mađarskoj potrebna strategija pri kojoj će proračun aktivno podržavati domaća poduzeća koja se žele proširiti u inozemstvo, ali nemaju potreban kapital za to.

Rekao je da je zatražio od guvernera središnje banke Györgyja Matolcsya da razradi ovu strategiju, s ciljem da mađarske tvrtke zarađuju u inozemstvu barem onoliko koliko zarađuju strane tvrtke u Mađarskoj.

Iznoseći dugoročne ciljeve zemlje, rekao je da bi do 2030. Mađarska trebala postati jedna od pet zemalja najprihvatljivijih za život u Europskoj uniji. Dodao je da bi do istog razdoblja pad stanovništva trebao biti zaustavljen, dok bi ‘Karpatski’ bazen trebao kompletnu obnovu u fizičkom i ekonomskom smislu te da bi Mađarska do 2030. postigla punu energetsku neovisnost.

Unatoč tome, Orban je naglasio: “Svaka priča o ekonomskom uspjehu bit će beznačajna, ako vaša djeca i unuci nasljeđuju vaše tvrtke u svijetu u kojem više ne vrijedi živjeti” time se referirajući da “oni koji rade na Sjedinjenim Europskim Državama podupiru politiku migracija i Europe koja bi njome bila radikalno promijenjena”.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Origo.hu