NGO sektor u Irskoj ne namjerava se zaustaviti – Amnesty poziva na izmjenu zakona o pobačaju

Amnesty International pozvao je u utorak Irsku da izmijeni zakon o pobačaju koji po ocjeni te nevladine udruge trudnice tretira poput “strojeva za rađanje” i ugrožava im zdravlje, a istodobno stigmatizira žene koje žele pobaciti.

“Drakonski irski zakoni stvorili su klimu straha. Osobe koje savjetuju ženama na koji način potražiti liječničku pomoć za to mogu biti kažnjene zbog čega neke među njima izbjegavaju odlazak liječniku”, kazao je Colm O’Gorman, izvršni direktor Amnesty internationala za Irsku.

U skladu s ustavnim amandmanom iz 1983. godine zakon na prvo mjesto stavlja život nerođena djeteta i dopušta pobačaj isključivo u slučaju ugroženosti života trudnice.

Aktualni zakon o pobačaju “jedan je od najrestriktivnijih u svijetu”, a zbog njega je godišnje 4000 žena i djevojaka prisiljeno obavljati pobačaj izvan Irske, stoji u priopćenju Amnestyja pod nazivom “Ona nije zločinac: Posljedice irskog zakona o pobačaju”.

Žene i djevojke koje nemaju mogućnost otići iz Irske kako bi pobacile drugdje “ostaju bez pristupa potrebnoj medicinskoj skrbi ili riskiraju da se protiv njih pokrene kazneni postupak ako se pobačaju podvrgnu ilegalno kod kuće”, stoji u izvješću.

“Irska zatvara oči pred činjenicom da žene na abortus putuju izvan zemlje i ravnodušna je na sve patnje kroz koje žene prolaze. Slabe, siromašne i ranjive žene koji nemaju sredstava za putovanje na taj se način prisiljava da krše zakon, a one samo odlučuju o vlastitu tijelu, a ponekad i o pitanju života ili smrti”, smatra O’Gorman.

Amnesty je pokrenuo globalnu kampanju pod nazivom “Moje tijelo, moja prava” koje je cilj “zaustaviti kontrolu i kriminalizaciju seksualnosti i reprodukcije” u Irskoj.

“Ljudska prava žena i djevojaka krše se na dnevnoj bazi zbog ustava koji ih tretira kao strojeve za rađanje”, rekla je Shetty.

Narod.hr nastoji objektivno informirati javnost o svim važnim temama iz Hrvatske i svijeta i onim temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima. Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati vas o najvažnijim događajima potrebna nam je Vaša pomoć. Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: screenshot