Nijemci planiraju gradnju dva LNG terminala za američki ukapljeni plin

Foto: Fah

Njemačka planira gradnju dva terminala za ukapljeni plin (LNG) što bi trebalo omogućiti pojačani uvoz ovog plina iz SAD-a, najavio je njemački ministar gospodarstva Peter Altmeier u utorak na konferenciji u Berlinu posvećenoj LNG-u.

„Smatram da je izgledno na barem dva mjesta napraviti terminale za LNG“, rekao je Altmeier na njemačko-američkoj konferenciji o razvoju LNG uvoznog tržišta koju je organiziralo njemačko ministarstvo gospodarstva.

Altmeier je najavio „povećanu potrebu“ Njemačke za energentima u svjetlu odluke o odustajanju Njemačke od nuklearne i energije dobivene ugljenom.

„Njemačka vlada u LNG-u vidi važni element sigurne, gospodarski učinkovite i za okoliš prihvatljive opskrbe plinom i električnom energijom“, rekao je Altmeier i zaključio kako Njemačka ima „40-godišnje pozitivno iskustvo“ s uvozom plina iz Rusije, ali da se treba pobrinuti i za „druge, alternativne izvore“.

On je kazao kako u mjestima Brunsbuettel, Wilhelmshafen i Stade postoje privatni konzorciji koji su zainteresirani za gradnju terminala. Njemačka vlada je najavila da će financijski podržati gradnju LNG terminala.

Privatni konzorciji koji su zainteresirani za gradnju LNG terminala su djelomice u nizozemskom vlasništvu a najavljeno je da bi LNG terminali mogli krenuti s radom već 2022.

Konferenciji je prisustvovao i zamjenik američkog ministra energetike Dan Brouillette koji je pozdravio najavu gradnje terminala koji bi prije svega služio uvozu ukapljenog plina iz SAD-a.

On je najavio da će cijena ukapljenog plina, koji je trenutno osjetno skuplji od klasičnog plina, u budućnost „značajno pasti“.

Brouillete je istodobno ponovio kritiku američkog vodstva zbog gradnje rusko-njemačkog plinovoda Sjeverni tok 2. Pojačani uvoz plina iz Rusije u više navrata dosad je kritizirao i američki predsjednik Donald Trump.

Altmaier je zaključio kako se o Sjevernom toku 2 „odlučuje u Europi“.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina