BiH: Ubijen višestruki ubojica Edin Gačić, bivši pripadnik postrojbe mudžahedina Armije BiH

Foto: mup.ks.gov.ba

Bivši pripadnik postrojbe ‘El mudjaheed’ Armije BiH Edin Gačić te višestruki ubojica koji je više od tjedan dana uspješno izmicao policijskim potjerama, ubijen je danas.

Ministar unutarnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine Aljoša Čampara i zapovjednik policije Sarajevske županije Mevludin Halilović potvrdili su da je Gačić ubijen ranije tijekom dana u okršaju s policajcima koji su ga okružili.

Gačić je prošle subote ubio policajca u okolici Sarajeva a pet dana prije toga u okolici Konjica ustrijelio jednog muškarca.

Potraga trajala 9 dana

Čampara je lokalnim medijima kazao je Gačić nakon potrage koja je trajala devet dana napokon lociran u mjestu Lepenica kod Kiseljaka u središnjoj Bosni.

Kada su ga policajci okružili on je na njih pucao i potom je ubijen u razmjeni vatre.

Kazao je kako će sve potankosti ove akcije biti objavljene naknadno obrazloživši to sigurnosnim razlozima.

U razmjeni vatre ozljeđen je i jedan pripadnik posebnih policijskih postrojbi koje su tragale za Gačićem no njegov život nije u opasnosti.

Novinarskim ekipama blokiran je pristup do mjesta sukoba gdje je u tijeku očevid.

Okršaj s Gačićem uslijedio je gotovo u isto vrijeme kada je u Tarčinu pokraj Sarajeva obavljan pokop Mahira Begića, policajca kojega je on ubio prošle subote.

Gačić je pet dana prije toga u mjestu Podorašac kod Konjica ubio vlasnika trgovine Sauda Sultanića i nakon toga je pobjegao.

Prije tih zločina izdržavo je dugogodišnje zatvorske kazne jer je jednog čovjeka ubio u Banjoj Luci 1998. godine a potom i vlastitu majku 2002. godine.

Kada su ga okružili policijski specijalci, on je na njih zapucao, a oni su uzvratili vatru.

Gačića locirali zahvaljujući informacijama Obavještajno-sigurnosne agencije

Prema dostupnim informacijama, Gačić je pronađen na teško prohodnom području kod mjesta Lepenice u blizini Kiseljaka u središnjoj Bosni gdje je pokušao naći skrovište nakon što je prošle subote tridesetak kilometara dalje ubio policajca Mahira Begića.

Jedna policajac navodno je ozlijeđen, ali nije u životnoj opasnosti.

“Gačić više nije sigurnosna prijatnja građanima i presretan sam zbog toga”, kazao je na izvanrednoj tiskovnoj konferenciji Admir Katica, ministar unutarnjih poslova Sarajevske županije.

Pojasnio je kako su Gačića na kraju pronašli i likvidirali pripadnici posebne policijske postrojbe županijskog MUP-a dodajući kako je masovna potraga urodila plodom jer su uklonjene sve administrativne zapreke u suradnji različitih policijskih agencija.

Zapovjednik sarajevske policije Mevludin Halilović također je istaknuo kako je operacija uspješno okončana zahvaljujući dobroj suradnji različitih policijskih agencija.

Ključnu informaciju, kako je kazao, ipak je u ponedjeljak navečer pribavila Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) i na temelju toga je u strogoj tajnosti napravljen operativni plan djelovanja koji je na kraju urodio plodom.

“Danas poslije podne pripadnici županijskog MUP-a došli su do relevantnog traga koji je doveo do počinitelja (ubojstava)”, kazao je Halilović dodajući kako se Gačić nije želio predati pa su policajci uporabili oružje a u razmjeni vatre lakše je ozlijeđen i jedan policajac.

25 000 eura za informaciju

Županijska vlada je ranije tijekom dana raspisala nagradu od 25 tisuća eura za informaciju koja bi dovela do Gačićeva lociranja, a županijski premijer Edin Forto kazao je novinarima kako je to i dalje aktualno.

Vlasti u BiH nude 25 tisuća eura nagrade za informaciju koja bi pomogle uhićenje mudžahedina Gačića

“Razmotrit ćemo na temelju operativnih procjena hoće li i kome nagrada biti dodijeljena”, kazao je Forto.

Sve potankosti policijske operacije provedene tijekom dana još nisu dostupne a novinarima je rečeno kako je to zbog interesa istrage koja je u tijeku.

Zapovjednik Halilović kazao je kako se trenutačno provjerava je li Gačić imao pomagače koji su ga skrivali tijekom bijega koji je trajao punih devet dana.

U BiH ubijen policajac, sumnja se da je ubojica odbjegli mudžahedin

Po izlasku iz zatvora odbijao je sudjelovati u programima resocijalzacije kao i psihološku pomoć, odselio se iz Banje Luke gdje je ranije živio i nastanio kod Konjica.

Mediji navode da je Gačić krajem rata ubio suborca iz postrojbe Ej mujaheed Armije BiH, poznate po brutalnim smaknućima i odsijecanju glava.

Izvor: narod.hr/hina