Obitelj, prijatelji i diplomati na posljednjem ispraćaju baruna Vranyczany-Dobrinovića

Bruxelles, 11.5.2015 - Nekoliko stotina èlanova obitelji, rodbine, prijatelja, diplomata prisustovalo je u ponedjeljak u crkvi Notre-Dame de la Cambre u Bruxellesu posljednjem ispraæaju i misi zadušnici za baruna Janka Vranyczanyja-Dobrinoviæa, koji je umro 6. svibnja u 95. godini života. Na ispraæaju se, izmeðu ostalih, govorili hrvatski veleposlanik pri NATO-u Boris Grigiæ i zastupnik u Europskom parlamentu Andrej Plenkoviæ. foto HINA/ Ured Andreja Plenkoviæa/ ua

Nekoliko stotina članova obitelji, rodbine, prijatelja, diplomata prisustovalo je u ponedjeljak u crkvi Notre-Dame de la Cambre u Bruxellesu posljednjem ispraćaju i misi zadušnici za baruna Janka Vranyczanyja-Dobrinovića, koji je umro 6. svibnja u 95. godini života.

Potomak stare hrvatske plemićke obitelji, barun Janko Vranyczany-Dobrinović bio je od 1990. do 1992. prvi ministar turizma u hrvatskoj vladi, a od 1992. godine prvi veleposlanik pri tadašnjoj Europskoj zajednici, NATO-u i zemljama Beneluxa.

Na ispraćaju se, između ostalih, govorili hrvatski veleposlanik pri NATO-u Boris Grigić i zastupnik u Europskom parlamentu Andrej Plenković, koji su istaknuli ulogu Vranyczanyja-Dobrinovića u stvaranju države i njegovu doprinosu euroatlantskim integracijama Hrvatske.

Barun Vranyczany-Dobrinović bit će pokopan u obiteljskoj grobnici na Mirogoju u krugu obitelji, a misa će se služiti u Bedekovčini, gdje je rođen 27. svibnja 1920. godine.

Zastupnik Plenković je u svom govoru istaknuo da je barun Vranyczany-Dobrinović bio “vjerni prijatelj i privilegirani savjetnik prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i nezaobilazni čimbenik u procesu koji je vodio stvaranju Republike Hrvatske”.

“Svojim utjecajem i osobnim autoritetom, on je kao veleposlanik u zemljama Beneluxa i pri NATO-u i EU-u pridonio otvaranju Hrvatske prema Europi i tome da Europa bolje razumije Hrvatsku”, dodao je Plenković.

Svi su govornici isticali njegovu veliku inteligenciju, diplomatske i komunikacijske vještine, kulturu i svestrano obrazovanje.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: fah