Povjerenica EK za tržišno natjecanje o Uljaniku: “Važno je da su pravila jednaka za sve i da brodogradilišta mogu bez potpora”

wikimedia commons / Johannes Jansson

Povjerenica Europske komisije za tržišno natjecanje, Dankinja Margrethe Vestager u petak stiže u Hrvatsku na razgovor s premijerom Plenkovićem, i iako njen posjet nije vezan za sudbinu Uljanika, dogovoren je prije krize u tom škveru, razgovarat će se i o mogućnosti da Hrvatska spašava to brodogradilište novcem poreznih obveznika. O odluci gospođe Vestager ovisi hoće li takva državna intervencija biti dozvoljena.

Tim  povodom je Augustin Palokaj za podlistak Jutarnjeg lista Euractiv intervjuirao gospođu Vestager, a iz tog intervjua prenosimo dijelove koji se tiču Uljanika:

Kako god bilo, to će se pitanje postaviti jer je jedno od najvažnijih koje zaokuplja javnost, a i hrvatska Vlada vam je poslala plan restrukturiranja koji vi upravo analizirate. Koji će biti odgovor Komisije i postoji li mogućnost spašavanja brodogradilišta?

– Svakako, ima smisla što je ova tema vrlo zastupljena u razgovorima jer riječ je o vrlo važnom pitanju. Važno je to pitanje za mnoge obitelji, naravno, i za poslovne interese. Ali nismo još dovršili posao analize plana restrukturiranja. Bit će za mene važno izravno od Vlade čuti njihovo mišljenje o tome kako će se to dalje razvijati. Kad dajete državne potpore jednom poduzeću, nužno je restrukturiranjem osigurati da ono bude održivo. Ako ne postane održivo, onda se pojavljuje veliki rizik da porezni obveznici gube njihov novac. Dakle, za nas rezultat državnih potpora mora biti održivo poduzeće.

Radnici su bili u štrajku, a Vlada je osigurala dvije plaće. Vlada kaže da su u stalnom kontaktu s Komisijom. Je li Komisija odobrila jednokratnu pomoć i može li se ovakva praksa nastaviti dok vi ne date konačni odgovor na plan o restrukturiranju?

– Razmotrit ćemo ovo pitanje. Vidjeli smo da su radnici primili dvije zaostale plaće koje nisu dobili dva mjeseca. Svatko razumije teškoće njihovih obitelji. Ali smatrat ćemo ovo jamstvo od, čini mi se, 15 milijuna eura, dijelom ukupnih državnih potpora i procesa restrukturiranja. Nemamo specifično mišljenje o zadnjim događajima i gledamo na ovo kao na jedan slučaj. Razumijemo da su pravila tržišnog natjecanja stroga, ali s druge strane, u pitanju su i sudbine radnika, njihovih obitelji i koliko je to važno za cijelu regiju u ovom slučaju, tradiciju i tako dalje.

Koliko Komisija može biti fleksibilna u ovakvim slučajevima?

– Važno je, naravno, da svatko u svakom dijelu grada ili regije, gdje god su brodogradilišta važna, osjeća da su pravila jednaka za sve. Jer u suprotnom bi u nekom drugom dijelu Europe mogli reći “zašto ste zaobišli pravila za njih, a ne za nas”. To je, svakako, najvažnije pitanje. Dakle, da se svatko tretira na jednak način. Imajući to na umu, također želimo osigurati da takva potpora, kad jedno poduzeće ima potrebu za državnim potporama, pridonese restrukturiranju poduzeća koje treba postati održivo. Dakle, ulažete li novac poreznih obveznika u neko poduzeće, taj se novac ne smije izgubiti. On mora pridonijeti stvaranju održivog poduzeća jer, nažalost, u slučaju Uljanika nema ništa novo, njegove teškoće traju godinama.

Znamo da nemate rokove u takvim slučajevima, ali s obzirom na razvoj događaja i osjetljivost pitanja, kada možemo očekivati vašu ucjenu hrvatskog prijedloga?

– Vrlo je teško dati precizan rok, mi dajemo visoku razinu prioriteta, zbog jasnih razloga, jer je hitno i važno, ali ne mogu dati precizan vremenski rok.

Čitav intervju s gospođom Vestager možete pročitati ovdje:

Uoči službenog posjeta Hrvatskoj, povjerenica Komisije za tržišno natjecanje komentira slučaj ‘Uljanik’

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: jutarnji list / narod.hr