Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović završila je prvi dan službenog posjeta Bruxellesu susretom s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom.

Nakon polusatnog sastanka nije bilo izjava za javnost, a iz Ureda hrvatske predsjednice priopćeno je da se razgovoralo o mogućnostima koje Hrvatskoj pruža članstvo u Uniji, stanju u hrvatskom jugoistočnom susjedstvu, sigurnosnim izazovima i energetskim pitanjima.

“Predsjednica Grabar Kitarović je naglasila kako je potrebno dodatno raditi na jačanju svijesti hrvatskih građana o činjenici već skoro dvogodišnjeg članstva u Europskoj uniji kao i korištenja svih mogućnosti koje članstvo pruža. U tom kontekstu predsjednica Republike je ukazala i na pitanje hrvatske zastupljenosti u institucijama Europske unije”, kaže se u priopćenju.

Predsjednik Europskog vijeća Tusk naglasio je značajnu ulogu Hrvatske u ostvarivanju europske energetske sigurnosti i projekta energetske unije, čemu bi posebno pridonijelo ubrzano ostvarivanje projekta LNG terminala na otoku Krku.

Razgovaralo se i o važnosti uspravnice Jadran-Baltik za cijelu Europsku uniju.

Na kraju susreta predsjednica Republike je pozvala predsjednika Europskog vijeća u službeni posjet Hrvatskoj, što je on sa zadovoljstvom prihvatio, kaže se u priopćenju.

Predsjednica Grabar Kitarović tijekom svojeg prvog posjeta Bruxellesu od preuzimanja predsjedničke dužnosti, sastala se glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom i predsjednikom Europskog vijeća Donadlom Tuskom, a u četvrtak se sastaje s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom.

Izvor: Narod.hr/h
Photo: fah