Preminuo Vincent Lambert: Nakon 10-godišnje bitke roditelja liječnici mu prekinuli hranjenje i hidrataciju

Foto: snimka zaslona, montaža narod.hr

Vincent Lambert, o čijem se održavanju života deset godina vodila pravna bitka, umro je u četvrtak nakon što su liječnici prekinuli tretman hranjenja i hidratacije, rekla su dva odvjetnika njegove obitelji.

Liječničko osoblje 2.srpnja isključilo je sustav koji je 42-godišnjem Lambertu nadoknađivao hranu i tekućinu i održavao ga na životu nakon kobne motociklističke nesreće 2008. Dugotrajnu pravnu bitku vodili su roditelji koji su htjeli sprječiti doktore da ga isključe sa sustava, prenosi Guardian.

Vincentu Lambertu prekinuto hranjenje i hidratacija: Oštećenje vitalnih organa postalo je ‘nepovratno’, a smrt neizbježna

Liječnici ponovno žele ukloniti cijevi za hranjenje Vincetu Lambertu, majka moli za pomoć: ‘Eutanazirat će ga zbog njegovog mentalnog zdravlja’

Vatikan upozorio na teško kršenje dostojanstva Vincenta Lamberta prekidom hranjenja i hidratacije

Umro je u četvrtak ujutro u 8.25 sati po lokalnom vremenu, rekli su odvjetnici.

Roditelji su se čak obratili i francuskome predsjedniku Emmanuelu Macronu zamolivši ga za intervenciju kako bi liječnici Lamberta i dalje držali na životu.

U svibnju je predsjednik Emmanuel Macron odbacio pozive na intervenciju, rekavši da je odluka o prekidu liječenja “donesena nakon stalnog dijaloga između njegovih liječnika i njegove supruge, koja je njegov zakonski zastupnik.”

Eutanazija je u Francuskoj ilegalna, no 2016. je uveden zakon koji omogućava terminalno bolesnim pacijentima pravo da ih liječnici stave u trajnu duboku sedaciju (CDS) do smrti. Zakon pravi razliku između eutanazije i CDS-a.

Eutanazija je dopuštena u različitim oblicima u Nizozemskoj, Belgiji, Kolumbiji, Luksemburgu i Kanadi, dok je potpomognuto samoubojstvo – u kojemu liječnik pomaže pacijentu da dokonča svoj život – dopušteno u nekoliko američkih država.

Roditelji su izjavili da će podići tužbe za ubojstvo ako bude Vincentu bude uklonjena skrb i hidratacija, izvijestila je prošlog tjedna Agence France Presse.

Međunarodni odbor za prava osoba s invaliditetom SAD-a zatražio je od francuske vlade da Lamberta ostavi na životu kako bi mogli provesti vlastitu istragu o tome kakva bi trebala biti njegova sudbina, ali je vlada odbila taj zahtjev kao neobvezujući, izvještava France24.

Jean Pailot, odvjetnik Lambertovih roditelja, govoreći u UN-u, rekao je da je ta odluka “apsolutno skandalozna i jasno opravdava našu prisutnost ovdje danas”.

“The Court of Cassation”, jedan od 4 suda u Francuskoj, koji ima nadležnost nad svim građanskim i kaznenim pitanjima u pravosudnom sustavu, te je vrhovni prizivni sud u tim predmetima, odredio je 28. lipnja da niži sud nema zakonsku nadležnost da naloži ponovno priključivanje cijevi za hranjanje.

Francuski je sud prethodno odlučio u korist eutanaziranja Lamberta prošlog mjeseca. On je nakratko uklonjen iz cijevi za hranjenje i hidrataciju 20. svibnja, kada je pravni spor prepušten pariškom žalbenom sudu i bolnici je naloženo da se vrati pružanju potpore za održavanje života.

Viviene Lambert je rekla da je u svibnju, kada je njezin sin saznao za njegovu planiranu smrt “plakao”.

Europski sud za ljudska prava je 2015. odobrio uklanjanje Lambertove podrške životu, tvrdeći u odluci 12-5 da izborom da se zaustavi njegovo intravenozno hranjenje nije prekršen zakon o europskim pravima.

Katolička medicinska etika za liječenje teško oboljelih ili onesposobljenih osoba ne zahtijeva korištenje izvanrednih sredstava za očuvanje života; ali smatra da je ponuda hrane i hidratacije običan standard skrbi.

U zajedničkom priopćenju 21. svibnja kardinal Kevin Farrell, prefekt Dikasterija za laike, obitelj i život, i nadbiskup Vincenzo Paglia, predsjednik Papinske akademije za život, rekao je da prekid hrane i hidratacije povlači za sobom “ozbiljno kršenje dostojanstva osobe.”

Hrana i voda, nastavili su oni, predstavljaju oblik esencijalne skrbi i ne obuhvaćaju “nerazumnu terapeutsku tvrdoglavost”.

Papa Franjo govorio je o Lambertovu slučaju tijekom obraćanja povodom molitve Kraljice neba u travnju 2018. godine. Tražio je molitve za ljude kao što je Lambert, “koji žive, ponekad dugo vremena, u ozbiljnom stanju bolesti, medicinski potpomognuti za svoje osnovne potrebe.”

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina/theguardian.com