Sokol (HDZ) protiv Matićevog Izvješća: Zabrinjavajuća su stajališta vezana uz pobačaj

sokol matić
Foto: Tomislav Sokol EP, Fah, Flickr; fotomontaža: Narod.hr

“Snažno sam se usprotivio ovom Izvješću i poduzeo sve postupovne korake kako bih srušio ovo Izvješće” ističe doc. dr. sc. Tomislav Sokol, te upozorava da je Matićevo Izvješće “paušalno, neutemeljeno i pravno netočno”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDZ-ov zastupnik u Europskom parlamentu doc. dr. sc. Tomislav Sokol kritizirao je Izvješće o stanju u pogledu seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava u EU-u u kontekstu zdravlja žena čiji je izvjestitelj zastupnik iz redova socijalista, SDP-ov Predrag Fred Matić. O ovom Izvješću zastupnici će raspravljati u srijedu, 23. lipnja 2021.

>Slovački parlament usvojio rezoluciju protiv Matićevog izvješća koji pobačaj želi učiniti ‘ljudskim pravom’

‘Izvješće je paušalno, neutemeljeno i pravno netočno. Naime, izvjestitelj odmah na početku navodi proizvoljnu i na međunarodnom pravu neutemeljenu definiciju spolnog i reproduktivnog zdravlja. Riječ je o definiciji koja nema uporište u niti jednom pravno obvezujućem dokumentu već se isključivo radi o definiciji koju koristi jedan interesni neformalni forum koji se zalaže za promociju pobačaja. Kao takva, definicija spolnog i reproduktivnog zdravlja apsolutno je sadržajno neprihvatljiva’ – upozorio je Sokol i ukazao na to da pravna nepreciznost Izvješća predstavlja opasnost za temeljne društvene vrijednosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

‘U Izvješću se navodi i da su spolna i reproduktivna prava kao ljudska prava zaštićena Međunarodnim paktom o građanskim i političkim pravima, odnosno, Međunarodnim paktom o gospodarskim, socijalnim i kulturnim pravima što je netočno jer spomenuti dokumenti niti jednom riječju ne spominju pojam spolnih i reproduktivnih prava‘ – istaknuo je Sokol.

>Neki europarlamentarci napadaju Poljsku zbog zaštite nerođenih, među njima i Fred Matić

>Koji su hrvatski političari napadali pravo na priziv savjesti i što su sve tvrdili?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>Fred Matić (SDP) napada Poljsku i netočno tvrdi da je pobačaj ljudsko pravo 

Posebno zabrinjavajuća su stajališta izvjestitelja vezana uz pobačaj i s pobačajem povezanim pitanjima, smatra Sokol.

‘Izvjestitelju je problem institut prava na priziv savjesti koji je zapravo civilizacijski doseg u punom smislu riječi. Time izravno dovodi u pitanje i hrvatske zakone kojima se izričito jamči pravo na priziv savjesti i to Zakonom o liječništvu, Zakonom o sestrinstvu, Zakonom o stomatološkoj djelatnosti, ali i Zakonom o medicinski potpomognutoj oplodnji. Pravo na priziv savjesti jamči se i Rezolucijom 1763 (2010) Vijeća Europe. Osim toga, izvjestitelj želi javnim novcem financirati rad udruga koje promoviraju pobačaj i dijeliti tablete koje izazivaju pobačaj. Iz svega navedenog očita je tendencija promoviranja pobačaja u Izvješću.’ – navodi Sokol.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Analizirajući sadržaj Izvješća Sokol je utvrdio i da izvjestitelj pokazuje temeljno nepoznavanje europskog prava u pogledu nadležnosti koje Europska unija ima u područjima koja su predmetom ovog Izvješća pa bi tako SDP-ov eurozastupnik Matić da se Europska unija miješa u nadležnosti država članica.

Naime, pitanja vezana uz pobačaj ili obrazovanje djece u isključivoj su nadležnosti država članica, a iz teksta Izvješća poglavito je razvidno nepoznavanje europskog prava u pogledu nadležnosti Europske unije u pitanjima javnog zdravlja. U suprotnosti s nadležnostima Europske unije, izvjestitelj bi određivao kurikulum odnosno sadržaj nastavnog programa spolnog odgoja u okviru kojeg očito želi da djeca uče o rodnoj ideologiji.

‘Kao pravnik koji predaje kolegij zdravstvenog prava na Hrvatskom katoličkom sveučilištu i kao zastupnik u Europskom parlamentu koji štiti interes naših građana, snažno sam se usprotivio ovom Izvješću i poduzeo sve postupovne korake kako bih srušio ovo Izvješće. To uključuje i zahtjev za odvojenim glasovanjem o svim navedenim spornim stavkama kako bi građani točno mogli vidjeti tko je od zastupnika u Europskom parlamentu glasovao za ovakve maliciozne konstrukcije u tekstu Izvješća’ – zaključuje Sokol.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.