Švicarci izlaze na referendume o zakonu o oružju i poreznim olakšicama

Foto: Thinkstock

Švicarci u nedjelju glasuju o tome treba li nametnuti strože zakone o kontroli oružja i ukinuti porezne olakšice za međunarodne korporacije – dva referenduma koji bi švicarske zakone mogli uskladiti s međunarodnim i EU standardima.

Više od 27 posto švicarskog stanovništva posjeduje vatreno oružje – jedna od najvećih stopa posjedovanja oružja u zapadnoj Europi, prema podacima Sveučilišnog instituta za međunarodne i razvojne studije u Ženevi.

Švicarski tradicionalni streljački klubovi i Narodna stranka protive se planovima o ograničenju vlasništva poluautomatskog oružja.

Vlada tvrdi da nečlanica EU-a Švicarska mora slijediti strože zakone EU-a o oružju ili joj prijeti da bude isključena iz suradnje s EU-om o sigurnosnim i migracijskim pitanjima.

Oponenti su upozorili da plan vodi prema totalnoj zabrani privatnog oružja.

Na drugom referendumu glasači odlučuju treba li Švicarska ukinuti porezne olakšice za multinacionalne tvrtke smještene u Švicarskoj te trebaju li radnici, tvrtke i država izdvajati veće doprinose za mirovinski sustav koji nema dovoljno sredstava.

Organizacija za gospodarsku suradnju i razvoj – klub visoko industrijaliziranih država – zaprijetila je da će Švicarsku staviti na popis zemalja koje još ne provode najviše poreze na dobit.

Prema novoj švicarskoj politici strane zemlje plaćale bi istu poreznu stopu kao i domaće, no porezne stope općenito bi pale.

Ljevičarske stranke planu se protive zbog tvrdnji o poreznom manjku.

Kako bi osigurala njihovu potporu, vlada je porezno pitanje povezala s planom da se osiguraju mirovine.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina