Umirovljeni američki general: SAD je spreman uložiti više milijardi dolara u Inicijativu tri mora

Foto: wikimedia commons

Inicijativa triju mora važna je ne samo za države koje u njoj sudjeluju nego i za Europsku uniju u cjelini, ali i za transatlantske odnose, zaključili su sudionici rasprave u okviru poslovnog foruma koji prati summit čelnika inicijative koja povezuje 12 zemalja članica EU-a od Baltika, Jadrana do Crnog mora.

Inicijativa je značajan poticaj koji treba Europa, a mora biti komplementarna s EU-om, naglasio je slovenski ministar vanjskih poslova Miro Cerar.

Ocijenio je da je glavna zadaća inicijative triju bolje povezivanje država koje u njoj sudjeluju nego što je to sada slučaj.

Poljski ministar vanjskih poslova Jacek Czaputowicz kazao je da su zemlje članice nakon II. svjetskog rata našle na pogrešnoj strani željezne zavjese, pa im je zajedničko to da su od zapadne Europe manje razvijene.

>Na summitu Inicijative tri mora više od 600 predstavnika poslovnog svijeta, spomenuta i luka u Vukovaru

No, svi dijelimo zajedničku povijest, a sve članice EU-a sada imaju zajedničke ciljeve i zajedničku viziju o budućnosti integracije, što je dobar temelj za našu suradnju, kazao je Czaputowicz.

Istaknuo je i važnost transatlantskih odnosa rekavši da SAD u istočnoj Europi moraju biti prisutne i zbog prijetnji koje dolaze s istoka.

Na to je upozorio i sudionik rasprave iz SAD-a, umirovljeni general James L. Jones rekavši da treba učvrstiti europske granice na Baltiku i Crnom Moru.

“Tamo počinje obrana Europe, prijetnje treba uzimati ozbiljno i na njih zajedno odgovarati”, rekao je i dodao da američka administracija inicijativu snažno podupire kao stratešku suradnju i da je spremna uložiti više milijardi dolara za investicije u toj regiji.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina