(VIDEO) Uz zvonjavu iz crkve sv. Ante: Komemoracija na Poljudu u čast velikana Hajduka i hrvatskog nogometa – Jurice Jerkovića

Foto: hajduk.hr

Odlazak legende splitskog i hrvatskog nogometa, Jurice Jerkovića, pogodio je mnoge ne samo navijače Hajduka nego i cijeli hrvatski sportski puk. Danas se u Kinovorani na Poljudu održala komemoracija u čast legendarnog Jerkovića, a bila je pretijesna za sve one koji su došli odati počast nogometnom velikanu, legendarnoj Hajdukovoj ”desetki.” Počelo je točno u podne baš kad su se začula zvona iz obližnje crkve svetog Ante, piše Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”I ta zvona simbolično pozdravljaju našeg Juru”, kazao je Vinko Radovani, predsjednik Skupštine Hajduka koji se prvi obratio tužnom zboru.  Radovani je istaknuo dvije zanimljive crtice iz života Jurice Jerkovića.

”U mom najranijem djetinjstvu, početkom 70-ih godina, prvo nogometno ime koje sam ikada čuo kad sam mogao spoznati što je to Hajduk i nogomet, bio je Jurica Jerković. Moj pokojni otac bio je infišan u njega. Ta me uspomena vraća u rano djetinjstvo, na veliki Hajduk i ponos koji smo tada imali”, rekao je Radovani dok su se na zidu putem videoprojektora izmjenjivale kultne fotografije iz Jerkovićeve igračke karijere. Stol su krasili vijenac, fotografija Jerkovića i male replike trofeja koje je osvojio s Hajdukom – tri prvenstva i pet kupova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radovani se osvrnuo na posljednji intervju Jurice Jerkovića, a dao ga je Slobodnoj Dalmaciji.

”Kad ga je novinar upitao što mu prvo pada na pamet kad preleti karijeru, Jure je odgovorio: zafrkancija, bili smo velika klapa i družili smo se i izvan terena. Sjetimo se i poštujmo te riječi, neka one budu njegova oporuka i obveza svima nama. Dragi moj šjor Jure, veliko hvala što ste ovaj klub svojom igračkom veličinom, umijećem, znanjem i ponašanjem učinili velikim.”

U ime Hajduka od Jurice Jerkovića su se oprostili mnogi bivši i sadašnji djelatnici kluba, predvodio ih je predsjednik Uprave Marin Brbić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Jurica Jerković nije umro i nikad neće umrijeti, jer dok je god Hajduka i navijača, govorit će njegova djela. Otišao je naš Jure na jedan drugi, bolji svijet i pridružio se u vječnosti Frani, Bajdi, Beari, Holceru, Bukli, Vučku i ostalima koji su tamo kamo nam je svima poći jednog dana. Dragi Jure, na svemu ti hvala. Dok bude bile boje, pamtit ćemo ime tvoje…”, poručio je Brbić.

Veterane Hajduka predvodio je nedavno izabrani predsjednik njihove udruge Vlatko Đolonga.

”Iako smo znali da je Jure duže vremena bolestan, nadali smo se da će pobijediti kako je znao pobjeđivati suparnike. Nažalost, bolest je bila jača. Jure je bio poštovan, cijenjen i uvažavan na terenu i izvan njega. Do kraja vjeran Hajduku. Hvala vam na svemu što ste dali Hajduku i splitskom sportu. Nikad vas nećemo zaboraviti, dragi naš kapetane.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom da odlazak Jurice Jerkovića nije gubitak samo Hajduka, već i cjelokupnog splitskog sporta, i šire, naravno, Grad Split poslao je svoje izaslanike. U prvom redu dogradonačelnika Nina Velu:

”Ako postoji utjeha u ovakvim trenucima, ona je u trajnom sjećanju na životna i ljudska dostignuća koja su u slučaju Jurice Jerkovića duboko utkana u sportski i hajdučki Split. Hajduk i Split ne zaboravljaju one koji su ispisali zlatna poglavlja njihove prošlosti i dali putokaz budućim generacijama. Neka naši mladi tići znaju da je Jure bio jedan od najvećih. Naučimo ih da požele biti kao Jurica.”

Prije nego što su se svi razišli, izrazili su sućut Jerkovićevoj obitelji koja je došla na komemoraciju. Bratu Dinku i njegovu sinu Ivanu, također bivšem igraču Hajduka, te Jurinoj sestri Ivani i rodici Liviji. Nakon toga su predstavnici Hajduka zajedno s veteranima i navijačima otišli položiti vijence na Jerkovićev grob na Lovrincu. ”Adio, dobri naš kapetane. Čuvaj našeg Hajduka odozgo….”

Hajdukova brojna obitelj na komemoraciji:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od legendarnog Jure oprostila se i brojna Hajdukova obitelj, predstavnici brojnih generacija Hajduka: Zoran Vulić, Ivan Gudelj, Tomislav Erceg, Darko Dražić, Darko Miladin, Mate Bilić, Dean Računica, Mladen Pralija, Zoran Varvodić, Siniša Jalić, Branko Karačić, Vilson Džoni, Zlatko Vujović, Nenad Pralija, Željko Mijač, Vedran Rožić, Drago Ćelić, Vatroslav Mihačić, Hrvoje Vejić, Armando Marenzi, Hrvoje Vuković, Hari Vukas, Stipe Pletikosa, Tonći Gabrić, Aljoša Asanović, Ivica Šurjak, Tonći Martić, Nikica Cukrov, Vik Lalić, Zvonimir Deranja, Anthony Šerić, Milan Rapaić, Ante Ivković Zonzi, Šime Luketin, Goran Brailo, Joško Španjić, Petar Bakotić... Zatim u ime sadašnjeg Hajduka još dopredsjednik Lukša Jakobušić, sportski direktor Saša Bjelanović, Josip Juranović kao predstavnik prve momčadi, kroničar Jurica Gizdić

Bili su tu i iz kontroverzne udruge Naš Hajduk

Stigli su i predstavnici navijača poput Tonija Baletića i Dina Markovića iz Našeg Hajduka, zatim predsjednik Nogometnog saveza Splitsko-dalmatinske županije Marko Erceg, u ime Hrvatskog nogometnog saveza Zorislav Srebrić, ali i Rato Tvrdić, Igor Boraska, Vinko Bajrović, Boško Čavka, Jozo Pirić, Luka Radman te političari: osim dogradonačelnika Nina Vele, još predsjednik Gradskog vijeća Igor Stanišić, splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban, Mate Omazić, Zlatko Ževrnja, Luka Podrug.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.