(VIDEO) Sastanak ministara financija EU, ministar Marić: ‘Gospodarska situacija zadovoljavajuća, no pitanje je koliko je održiva’

Bruxelles, 18.02.2020. - Ministar financija Zdravko Mariæ dao je izjavu za medije u Bruxellesu gdje sudjeluje na sastanaku ministara financija EU. foto HINA/ Tamara Marinkoviæ Margetiæ/ tš

U Bruxellesu se sastalo ekonomsko i financijsko vijeće EU-a. Između ostalog, na sastanku je objavljen novi popis takozvanih nekooperativnih jurisdikcija zemalja izvan Unije koje još nisu provele tražene reforme za suzbijanje utajivanja poreza.

Popisu od osam zemalja dodani su Kajmanski otoci, Palau, Panama i Sejšeli.

Na sastanku je sudjelovao i hrvatski ministar financija Zdravko Marić.

“Bitno je da se ukaže na osnovne ciljeve koje Europska unija propagira a to je ispunjavanje određenih standarda koji su svjetska najbolja praksa i da se unaprijedi razmjena podataka, unaprijedi transparentnost i smanji izbjegavanja plaćanja poreza”, kazao je Marić.

Na upit novinara što misli o prijedlogu da se u novoj dugoročnoj financijskoj perspektivi EU-a poveća komponenta nacionalnog sufinanciranja u EU projektima na 25 posto, Marić je kazao da će se to vidjeti na daljnjim sastancima.

U prošli petak, naime, predsjednik Europskog vijeća Charles Michel predložio je proračun EU-a za razdoblje od 2021. do 2027. godine u iznosu od 1094,8 milijardi eura, što je 1,074 posto bruto nacionalnog dohotka 27 država članica, javlja HRT.

U sklopu toga, Michel je predložio da postotak nacionalnog sufinanciranja projekata bude oko 25 posto, što je osjetno više od 15 posto, koliko je bilo dosad.

“Prijedlog je tu, brojne zemlje imaju svoja viđenja”, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar financija Marić te dodao kako je to važno pitanje za Hrvatsku, jer kao najmlađa članica EU-a još uvijek nije dosegnula razine pune iskoristivosti EU fondova.

Hrvatska trenutno ima 86 posto ugovorenih sredstava, a nešto više od 31 posto je isplaćeno.

Ocijenio je da je gospodarska situacija u Hrvatskoj zadovoljavajuća, no da je nužno napraviti daljnje reformske iskorake, jer uvijek se postavlja pitanje održivosti postojećeg stanja.

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/HRT