Višegradska skupina službeno: Želimo jačanje uloge nacionalnih parlamenata u donošenju odluka!

Foto: fah

Mjesto nacionalnih parlamenata trebalo bi ojačati u europskom procesu donošenja odluka, kaže priopćenje zemalja Višegradske skupine. Te zemlje – Poljska, Mađarska, Češka i slovačka – također su izrazile svoja očekivanja glede pregovora o Brexitu, istaknuvši vlastite interese u tom procesu.

To je suština onoga što sadrži završna deklaracija koju je odobrilo Vijeće parlamentarnih odbora za europske poslove zemalja V4 u mađarskom mjestu Sárospataku u županiji Borsod-Abaúj-Zemplén. Richard Hörcsik (Fidesz), predsjednik mađarskog parlamentarnog odbora za europske poslove, rekao je na konferenciji za novinare nakon sastanka: „Mađarska je preuzela predsjedavanje Višegradskom skupinom na godinu dana od 1. srpnja, a prvi parlamentarni sastanak ovog ciklusa bio je sasatank i odluke u Sárospataku“.

Naglasio je da zemlje V4 već više puta navode kako smatraju važnim jačati ulogu nacionalnih parlamenata u EU. „To je mogućnost koju nude dvije točke Lisabonskog ugovora, na koje ćemo se uputiti kada ćemo intervenirati u Bruxellesu protiv “tihog (europskog op.) zakonodavstva”, rekao je Hörcsik.

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/visegradpost.com