Višegradskoj skupini je dosta: Mađarska i Poljska osnivaju institut za vladavinu prava radi izbjegavanja dvostrukih mjerila EU

Foto: Fah

Mađarska i Poljska uspostavit će zajednički institut koji će procjenjivati stanje vladavine prava u zemljama članicama, nakon optužbi koje pristižu iz EU, a tiču se navodnih kršenja vladavine prava u ove dvije zemlje.

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto pojasnio je kako je dosta optužbi i nametanja od strane EU te je dodao kako je “cilj ovog instituta komparativnog prava da nas ne tretiraju kao budale“.

“Institut će ispitivati kako se vladavina prava provodi u cijeloj EU, kako bi se izbjegli dvostruki standardi koji se primjenjuju za Mađarsku i Poljsku”, rekao je.

Vladajuća stranka Zakon i pravda (PiS) u Poljskoj – kao i njezin saveznik, Vlada premijera Viktora Orbana – već su dugo u lošim odnosima s EU zbog optužbi da podrivaju demokratske standarde, vezano uz kritike prema migrantima i liberalnim nametanjima.

> Orban objavio esej iz kojeg Plenković treba učiti

> Predsjednica EK prijeti Poljskoj i najavljuje da će se zalagati za priznavanje ‘homoseksualnog roditeljstva’ u svim članicama EU

> Orban: ‘Europski narodi eksperimentiraju s bezbožnim svemirom, duginim obiteljima, migracijama i otvorenim društvima’

> Poljska i Mađarska pobjednici europskog dogovora, Macron i Merkel progurali zelene politike

Zajednički je plan još u srpnju najavila mađarska ministrica pravosuđa Judit Varga kada je potpisala sporazum sa svojim poljskim kolegom Zbigniewom Ziobrom o suradnji između mađarskog Instituta za pravne komparativne studije Mádl Ferenc i poljskog Instituta za međunarodno pravo, prenosi portal abouthungary.

Tijekom službenog posjeta  Varšavi, ministrica Varga rekla je kako Mađarska bezuvjetno podržava planove pokrenute u okviru Višegradske skupine za uspostavljanje međunarodnog pravnog komparativnog instituta.

“I Mađarska i Poljska smatraju potrebnim izgraditi bazu znanja i zajednicu pravnika u srednjoj Europi kako bi se promovirao specifičan položaj regije u pogledu pravnog i državnog razvoja Europe, kao i ključnih pitanja oko europskih integracija”, rekla je.

Ministrica je naglasila i kako je važno izgraditi mrežu koja pruža “konzervativnu alternativu zasnovanu na jakim nacionalnim državama”.

Ministrica Varga je rekla da su protiv proračuna Unije i paketa spašavanja od koronavirusa, dodajući kako mađarska vlada neće prihvatiti vezivanje pomoći Unije uz vladavinu zakona u zemlji primateljici kroz politički pritisak.

“Ekonomski se aspekti ne smiju miješati s politikom ili ideologijom i ne smiju se koristiti za pritisak”, rekla je. “Ugovori o EU ne pružaju pravnu osnovu nametanja određenih politika koje se tiču vladavine prava državama članicama. Ako Europska komisija dobije mehanizam za tako nešto, time se otvara mogućnost za subjektivnu procjenu i samovoljnu upotrebu zakona.”

Mađarska vjeruje da se vladavina zakona može tumačiti samo na temelju dijaloga koji se odvija između vlada koje se međusobno poštuju i ne smije se na bilo koji način miješati s proračunom EU ili sankcijama EU-a.

“Uvjetovanje financiranja od strane Unije po pitanju vladavine zakona je očito političko i ideološko oružje”, dodala je.

Mađarski premijer Viktor Orban ovog je mjeseca predstavio svoj politički program. Poručio je da odbacuje liberalne politike koje nameće Europska Unija uz podršku Sorosa te naglasio kako mlade treba zaštititi od rodne ideologije i LGBT propagande.

Orban smatra kako će različiti svjetonazori sve više podijeliti Europsku uniju i u ekonomsko-političkom pogledu. Zajedno se sa svojim saveznicima iz regije, želi fokusirati na konkurentnost Europske unije. Većina u Bruxellesu ometa taj kurs, jer teže multikulturalnom društvu, piše Orban. Mađarski premijer mišljenja je da je i obrazovna politika Zapada nespojiva s obrazovnom politikom kršćansko-konzervativnih država.

Istaknuo je kako europske institucije služe „Georgeu Sorosu i njegovim ljudima“, a ne građanima Europe.

“Ovaj američki milijarder zajedno s briselskim elitama, međunarodnim medijima i nevladinim organizacijama prerušenima u organizacije civilnog društva radi na uništavanju nacionalnih država i kršćansko-konzervativnih vlada”, ističe mađarski premijer.

Kritizirao je i zamjenu stanovništva i namjeru globalnih elita koje ubrzavanjem migracija žele postići „otvorena, etnički mješovita društva“.

Odnos Mađarske prema liberalnim frakcijama unutar EU već je dugo problematičan. Članstvo Orbanove stranke u redovima Europske pučke stranke (EPP) je 2019. suspendirano. Moguće isključenje je više puta bilo na dnevnom redu, ali je početkom rujna zbog pandemije odluka oko tog pitanja ponovno odgođena.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/abouthungary.hr