Zagorec u Austriji osuđen na dvije godine zbog pronevjere kredita Hypo Alpe Adria banke

Beè, 3.12.2014 - Austrijski državni tužitelj Robert Riffel podignuo je u Klagenfurtu optužnicu protiv èetiri osobe, meðu kojima je i umirovljeni hrvatski general Vladimir Zagorec, zbog pronevjere novca Hypo-Alpe-Adria banke, piše u srijedu dnevnik Kurier. Arhivska fotografija Vladimira Zagorca tijekom èitanja nepravomoæne presude na zagrebaèkom Županijskom sudu 2.3.2009. godine. foto HINA/ Damir SENÈAR/ ua

Bivši hrvatski general Vladimir Zagorec osuđen je u srijedu na zemaljskom sudu u Klagenfurtu na dvije godine zatvora zbog pronevjere kredita banke Hypo Alpe Adria, javljaju austrijski mediji.

Pored Zagorca na dvije godine zatvora osuđen je i bivši član uprave banke Hypo-Alpe-Adria Guenter Striedinger. Odvjetnik Gerald H. iz Lihtenštajna koji je djelovao kao povjerenik između Zagorca i Hypo banke osuđen je dvije godine zatvora uvjetno.
“Zagorec i Striedinger su kao počinitelji i lihtenštajnski odvjetnik kao sudionik u kaznenom djelu kroz pronevjeru brojnih kredita Hypo Alpe Adria banku oštetili za 17,68 milijuna eura”, rekla je sutkinja Michaela Sanin obrazlažući presudu na kraju procesa koji je trajao 14 mjeseci.
U obrazloženju presude se govori o “prekomjernom financiranju” kroz kredite te o “prisvajanju” prekomjernih iznosa od strane Vladimira Zagorca.
Prema riječima državnog odvjetnika Roberta Riffela, Zagorec je za potrebe ulaganja u projekte s nekretninama u Hrvatskoj preko zaklada u Lihtenštajnu podigao ukupno kredita u iznosu od 49,43 milijuna eura.
“Ovi krediti su bili nerazmjerno veliki i stoga gospodarski potpuno neopravdani jer su bili namijenjeni fiktivnim i precijenjenim zemljištima”, rekao je državni odvjetnik Riffel u završnoj riječi.
Razliku između stvarne otkupne cijene zemljišta i nekretnina i one prikazane banci Zagorec je, kako se navodi, “sustavno” zadržavao za sebe.
Konkretno je, kako navodi državni odvjetnik a prenose austrijski mediji, hrvatska tvrtka Vladimira Zagorca djelovala kao kupac a njegove “zakladne strukture” u Lihtenštajnu kao prodavač što se u njemačkom pravnom rječniku naziva kao “posao sa samim sobom”.
Kako se objašnjava u presudi, Striedinger je kao visokopozicionirani menadžer banke Zagorcu pomagao u ostvarivanju ovih kreditnih poslova.
Odvjetnica Vladimira Zagorca, Ksenija Vrzina odbacuje navode iz presude te je najavila žalbu na presudu koja time nije pravomoćna.
“Moj klijent nije mogao zbog jezične barijere vršiti utjecaj na Striedingera i nije se obogatio kroz ove poslove”, rekla je Vrzina kako prenosi javni servis OERF.
Zagorec je u Hrvatskoj zbog zloupotrebe položaja osuđen na sedam godina zatvora u aferi Dragulji gdje ga se teretilo da je odlazeći s dužnosti pomoćnika MORH-a odnio dragulje čija je vrijednost bila najmanje pet milijuna dolara.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina