Zastupnici EP-a protiv obnavljanja sporazuma EU-a i proizvođača duhana protiv krijumčarenja

Većina zastupnika Europskog parlamenta zatražila je od Komisije da ne obnovi sporazum protiv krijumčarenja i krivotvorenja cigareta koji je EU sklopio s tvrtkom Philip Morris International, a koji istječe u srpnju 2016., objavio je Europski parlament

U rezoluciji usvojenoj u srijedu zastupnici su zatražili od Komisije da se usredotoči na europske i međunarodne zakone u borbi protiv krijumčarenja cigareta.

Zastupnici su izrazili ozbiljne sumnje u stvarnu učinkovitost sporazuma za smanjenje krijumčarenja budući da je velik porast “jeftinih bijelih” cigareta odmah nadoknadio to smanjenje.

Ovim sporazumima četiri duhanske tvrtke pristale su platiti Europskoj uniji i državama članicama ukupno 2,15 milijardi američkih dolara da odustanu od sudskih postupaka protiv njih kako bi povratili trošarine izgubljene zbog ilegalne trgovine cigaretama. Oni su se također složili da će se boriti protiv krijumčarenja i krivotvorenja duhanskih proizvoda.

Osim Philipa Morrisa, sporazumi su sklopljeni s tvrtkama Japan Tobacco, British American Tobacco i Imperial Tobacco.

Zastupnici upozoravaju da nezakonita trgovina duhanskim proizvodima, a osobito krijumčarenje krivotvorenih cigareta, dovodi do gubitka u prihodima EU-a i država članica (s obzirom na neplaćene carine, poreze i trošarine) u visini od 10 milijardi eura godišnje.

Također su zabrinuti zbog toga što se proračun Europskog ureda za borbu protiv prijevara (OLAF-a) djelomice financira iz godišnjih plaćanja duhanske industrije, kako se navodi u sporazumima o duhanskim proizvodima, što bi moglo dovesti do sukoba interesa.

Zastupnici ističu da duhanska direktiva EU-a iz 2014. pruža učinkovite alate, kao što je interoperabilni sustav praćenja za cigarete na EU razini, koji stupa na snagu 2019., te poručuju da bi se države članice trebale fokusirati na njezinu provedbu. Trebale bi također ratificirati Protokol za eliminaciju nezakonite trgovine duhanskim proizvodima Okvirne konvencije za kontrolu duhana Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), kojim se to uvodi na međunarodnoj razini.

Potpisnice protokola Svjetske zdravstvene organizacije obvezne su zaštititi svoju javnu zdravstvenu politiku od trgovinskih i drugih interesa duhanske industrije, kaže se u tekstu.

Europski parlament poziva Komisiju da prekine daljnje kontakte s poduzećem Philip Morris International i s drugim proizvođačima duhana u smislu mogućeg produljenja spomenutih sporazuma kao i da se u cijelosti suzdrži od sklapanja sličnih sporazuma u budućnosti.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr/h
Photo: fah