Četvrtina vrsta europskih bumbara mogla bi nestati zbog klime i poljoprivrede

Gotovo četvrtina europskih vrsta bumbara u opasnosti je od nestajanja zbog klimatskih promjena i intenzivne poljoprivrede, objavila je u srijedu Međunarodna unija za očuvanje prirode (IUCN). Bumbari imaju jednu od ključnih uloga u prehrambenoj industriji zbog oprašivanja.

Stručnjaci su došli do zaključka o opasnosti od nestajanja nakon analize 68 vrsta bumbara koji žive u Europi.

Po rezultatima objavljenima u srijedu, 24 posto europskih vrsta bumbara u opasnosti je od nestajanja, kod 46 posto vrsta smanjuje se broj bumbara, 29 posto vrsta je stabilnog broja a kod 13 posto se brojka povećava. Stanje ostalih europskih vrsta trenutno nije poznato.

Kao i kod pčela, uzroci nestajanja bumbara su klimatske promjene, uvođenje intenzivne poljoprivrede i urbanizacija.

Najvažnija vrsta bumbara – Bombus fragrans – najjače je ugrožena zbog sve intenzivnije poljoprivrede u stepama Ukrajine i Rusije, njezina prirodnog staništa.

Druga vrlo raširena vrsta – Bombus hyperboreus – živi u skandinavskoj tundri i na sjeveru Rusije, u regijama koje bi mogle biti jako pogođene klimatskim promjenama.

“Vrlo smo zabrinuti zbog tih rezultata. Takav postotak bumbara kojima prije nestajanje mogao bi imati teške posljedice za našu prehrambenu proizvodnju”, rekla je stručnjakinja za bioraznolikost IUCN-a zadužena za studiju, Ana Nieto.

Kako bi se obrnuo taj negativni trend, potrebno je “zaštititi vrste i staništa bumbara, obnoviti oštećene ekosustave i promovirati poljoprivredne prakse koje potiču bioraznolikost”, kaže ona.

Bumbari, kao i drugi oprašivači, imaju ključnu ulogu u prehrambenoj proizvodnji. Među pet najvažnijih oprašivača u Europi, tri su bumbari, kaže IUCN.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: h/afp
Photo: wikipedia