Hrvatski članovi uprave Ine traže ukidanje izvršnih direktora

Foto: Fah

U pismu do kojeg je HRT uspio doći – tri hrvatska člana uprave Ine – upozorili su Nadzorni odbor da poslovanje kompanije nije u skladu sa zakonom. Točnije, sporno im je to što su ovlasti uprave prebačene na izvršne direktore, pa su zatražili ukidanje njihovih funkcija.

Na 16. sjednici Uprave INA-e koja je bila održana 28. kolovoza 2014. službenim Prijedlogom je zatraženo je ukidanje funkcije izvršnih direktora, Odbora izvršnih direktora i prestanak važenja Poslovnika o radu izvršnih direktora Društva temeljnom namjerom usklađivanja rada Društva s a Zakonom o trgovačkim društvima.

Na prijedlog podnositelji su se odlučili zbog slijedećeg:

1. Vođenje poslova Društva u bitnom je dijelu preneseno s Uprave na izvršne direktore, a što je suprotno Zakonu o trgovačkim društvima i Statutu Društva,

2. Ovlasti predsjednika Uprave u odnosu na ostale članove Uprave nisu u skladu sa Zakonom o trgovačkim društvima i Statutom Društva.

HRT je posjedu dokumenta upućenog Nadzornom odboru iz kojeg citiramo:

I prije podnošenja Prijedloga višekratno smo ukazivali na opisane nezakonitosti. Nažalost, usprkos brojnim, jasnim i argumentiranim našim zahtjevima, ostali članovi Uprave nisu se suglasili s prethodnim prijedlozima usklađivanja poslovanja Društva sa Zakonom, ozbiljno time riskirajući i svoju osobnu odgovornost.

Upravo polazeći od odgovornosti Uprave Društa i svakog člana Uprave ponaosob za vođenje poslova Društva, kao i ustroja Društva u skladu sa zakonom i Statutom Društa, zatražili smo da Uprava donese odluke kojima će uskladiti način vođenja poslova Društva s kogentnim odredbama Zakona o trgovačkim društvima.

Uprava Društva je dana 10. rujna 2014. održala 17. sjednicu, te je glasovanje po ovom prijedlogu završilo na način da su tri člana Uprave, potpisnici ovog pisma glasovali za Prijedlog, dok su ostala dva člana i predsjednik Uprave glasovali protiv podnesenog Prijedloga, te samim time prijedlog nije dobio potreban broj glasova te nije prihvaćen.

Stoga vam se obraćamo ovim putem kao organu Društva koje nadzire vođenje poslova Društva s molbom i traženjem da pomognete da Društvo bez odlaganja uskladi svoj ustroj i vođenje poslova sa Zakonom o trgovačkim društvima i Statutom Društva. Vjerujemo da će Nadzorni odbor djelovati u najboljem interesu Društva.

Naime, obzirom da smo nedvojbeno utvrdili da poslovanje Društva u jednom svom dijelu koji mi svojim Prijedlogom želimo promijeniti, glasovanje predsjednika i dva člana Uprave protiv našeg prijedloga dovodi u poziciju Društvo da posluje protivno Zakonu. Ovo opstoji usprkos sveobhvatnom saznanju članova Uprave za takvu situaciju.

Zbog toga, mi niže potpisani članovi Uprave Društva, još jednom apeliramo na Nadzorni odbor da u skladu sa svojim ovlastima donese sve potrebne odluke, a kako bi se osiguralo vođenje poslova Drštva u skladu sa Zakonom. Još jednom molimo za vašu pomoć u rješavanju ove vrlo neugodne i iznimno štetne situacije za Društvo.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt
Photo: narod.hr