Maras: Najavljeni rezovi neće utjecati na rad mog ministarstva

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras izjavio je danas kako najavljeni rezovi o kojima će se raspravljati na sutrašnjoj sjednici Vlade neće ugroziti rad u okviru njegovog ministarstva zbog financiranja iz sredstava europskih fondova. Maras tvrdi kako je proračun zbog tih sredstava bitno povećan ove godine.

Na upit novinara što će se rezati, Maras je objasnio kako će rezovi biti u okviru “naših subvencija po mjerama koje smo predstavili, ali ćemo voditi računa da se to kompenzira idućih godina s obzirom na sredstva iz EU, tako ako smanjite 40 milijuna kuna i dodate 400 s obzirom na prošlu godinu, to je veliko povećanje za izravne subvencije poticaja malim i srednjim poduzetnicima.”

“Povećali smo značajno proračun ove godine. Bio je oko milijardu kuna, plus milijardu i 200 jer će se i sljedeće godine nešto isplaćivati. Ovo smanjenje u okviru mog ministarstva je oko 40 milijuna kuna i neće uopće naštetiti jer će biti više sredstva nego prošle godine,” rekao je Maras u Centru za aditivne tehnologije u sklopu Fakulteta strojarstva i brodogradnje gdje je predstavljen uređaj Stratasys Connex 350 koji posjeduje mogućnosti miješanja više gradivnih materijala u jedan proizvod.

Maras smatra kako je značenje projekta aditivnih tehnologija za mala i srednje velika poduzeća vrlo bitno s obzirom na otvaranje ovakvih centara gdje je oprema koja nije dostupna svima za razvoj proizvoda i za prodaju.

“Mali poduzetnici nemaju sredstva da si kupe opremu vrijednu 300 tisuća eura. S te strane ovakve institucije kao što je ovaj centar imaju prvenstveno edukativnu ulogu, ali i komercijalnu gdje će, surađujući s malim i srednjim poduzetnicima omogućiti im da lakše stvaraju svoje proizvode i plasiraju ih na tržište. Moramo kao država napraviti sve da ovakvih centara ima što više u većim hrvatskim gradovima,” naveo je Maras.

Maras tvrdi kako je otvaranje ovakvog centra važna stvar za ono što će Hrvatska u budućnosti raditi, a to je povezivanje znanstvenog sektora i gospodarstva koje će omogućiti transfer znanja i tehnologije i malim i srednjim poduzetnicima omogućiti da jednostavnije razvijaju svoje proizvode. Dodaje kako onaj tko želi uspjeti na zahtjevnom tržištu kao onome Europske unije ne može napraviti to bez cijelo životnog obrazovanja, bez razvijanja novih proizvoda, ulaganja u inovacije i konkurentnosti na tržištu.

“To se može komercijalizirati i na tržištu. Uz ulaganje države mora se naći prostor koji će omogućiti centru da se i dalje razvija. Ovo je nešto što smo koristili u pretpristupnim fondovima, a takvih fondova će biti sutra i više. Hrvatska mora ulagati u znanost više od 3 % svog BDP-a. Tu još nismo dosegli tu razinu jer bez konkurentnog gospodarstva utemeljenog na kvalitetnom na obrazovanom i visoko znanstvenom sustavu ne može biti ni kvalitetno ni konkurentno gospodarstvo,” ocijenio je Maras.

Profesor Zdravko Virag s Fakulteta strojarstva i brodogradnje smatra kako je puštanje u pogon stroj koji je jedini u Hrvatskoj koji se odnosi na aditivne tehnologije bitan za procvat hrvatskog gospodarstva.

“Svi smo prepoznali da se Hrvatska iz krize može izvući jedino proizvodnjom. Moramo razvijati proizvodne tehnologije. Ono što danas otvaramo omogućit će bolje konstruiranje i ono što ne mogu omogućiti klasične tehnologije može se napraviti s ovim tehnologijama. Interes malih i srednjih poduzetnika je vrlo velik, nadamo se da će projekt imati veliki odjek na uspješnost Hrvatske,” rekao je Virag.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: fah